Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφεται στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί και σήμερα κάτω από το 2%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτό σημαίνει, ότι το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που κάποτε βρέθηκε αντιμέτωπη με μια χαώδη έξοδο από την ευρωζώνη είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά ομολόγων του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα :

* Μάρτιος 2012 : 39,8%
* Ιούνιος 2015 : 15,4%
* 8 Ιουλίου 2019 : 2,01%
* 25 Ιουλίου 2019 : 2% (είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων έως το α΄ 6μηνο του 2020, η απόδοση του 10ετους βρέθηκε στο 1,94%)

Τι σημαίνει η υποχώρηση της απόδοσης 10 ετούς ομολόγου

* όταν οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η χώρα δανείζεται φθηνότερα. Παράλληλα όμως βελτιώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και κατ΄επέκταση τη βιωσιμότητα του. Ενα από τα ΟΠΛΑ στην προσπάθειά της Αθήνας να πείσει τους Ευρωπαίους για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

* Θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την ευρωζώνη και για την ελληνική οικονομία ο σχεδιασμός από την ΕΚΤ ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένουμε αρχές του Φθινοπώρου, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι. Ανάλογα με τη μορφή που θα πάρει τελικά, η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί σε αυτό εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα σε επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ. Με αφορμή τα νεότερα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισημαίνει :

«H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια, με το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφάρμοσε στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, κατάφερε να κινητοποιήσει με επιτυχία κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε να συνεχίσει και η νέα Κυβέρνηση».

Σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody`s (23/8 αναμένεται η αξιολόγηση) σε έκθεση του σημειώνει ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενισχυθεί η ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Μ. Γελαντάλις, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: