Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα. Τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί, πως η χώρα θα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει επαφές με το οικονομικό επιτελείο και θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist, ένα μήνα περίπου πριν ξεκινήσει, η τρίτη αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».

Εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».
Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ότι θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια συνάντηση στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο θα έχει την Δευτέρα το μεσημέρι ο «υπηρεσιακός» υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, καθώς θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη με βασικά θέματα και την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και τις εξελίξεις που έρχονται στη ζώνη του ευρώ, στον απόηχο και των γερμανικών εκλογών.

Μετά την συνάντηση με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα απευθύνει ομιλία σε συνέδριο του Economist με θέμα «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε κρίσιμα ερωτήματα για την Αμερική την Ευρώπη και την Ελλάδα». Μάλιστα θα συμμετέχει σε πάνελ μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζάκ Λιου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλης

Μοιράσου το άρθρο: