Με μπαράζ ελέγχων ξεκινάει τη νέα χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε το περασμένο εξάμηνο λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κίνδυνος παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων, λόγω πενταετίας, και η έξαρση της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, κινητοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος έχει προγραμματίσει για φέτος περίπου 46.000 ελέγχους.

Οι 30.000 θα επικεντρωθούν σε υπαρκτές υποθέσεις φοροδιαφυγής της τελευταίας τριετίας-πενταετίας,  ενώ οι υπόλοιποι θα αφορούν ελέγχους-έρευνες και στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης.

Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η οποία θα κινηθεί με βάση δείκτες και ανάλυση κινδύνου.

Εν τω μεταξύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της είσπραξης των φόρων.

Στο 11μηνο 2019 η εισπραξιμότητα των πιο σημαντικών φόρων σημείωσε ρεκόρ τετραετίας, εξέλιξη που αποδίδεται στην επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και γενικότερα τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019:

– η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φορολογικών επιβαρύνσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε στο 80,90%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Κ. Τσάβαλος

Μοιράσου το άρθρο: