Πιέσεις και καλή θέληση παρά τις διαφωνίες στο τρίγωνο Βερολίνου-Ευρωπαίων-ΔΝΤ (video)

Όλα δείχνουν, ότι παρά τις διαφωνίες και τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπάρχει κοινή θέληση, ώστε η πολυπόθητη λύση να έρθει το συντομώτερο δυνατό. Η ανοικτή διάσταση Βερολίνου-Ευρωπαίων, αποτυπώνεται στις δηλώσεις Σόιμπλε περί κουρέματος χρέους, μόνο εκτός ευρώ, και του εκπροσώπου του ΔΝΤ, περί χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, και διευθέτησης του χρέους. Οι θέσεις Σόιμπλε προκάλεσαν αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Εντείνονται οι πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές για κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από τις 9 Μαρτίου, οπότε και θα κριθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες έχουν κλείσει και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ.

Μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο LSE (London School of Economics) τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ακόμη ότι “με το ΔΝΤ διαφωνούμε στο ύψος των πλεονασμάτων” και ότι “η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους προτίθενται να δεχτούν οι ευρωπαίοι εταίροι”. “Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες”, είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχετικά: “Εχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων. Μένει ανοιχτό το ζήτημα των εργασιακών. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Είναι πρόβλημα οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, όταν η οικονομία υπεραποδίδει.

“Εχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για να υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου”, δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τις συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Κομισιόν έχει αναλάβει έναν σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε θέματα αρχών, τονίζοντας ότι ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ. Πρόσθεσε πάντως, ότι η Αθήνα γνωρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει επ’ άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, καθώς ο βασικός στόχος είναι να ενταχθεί σύντομα η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.

Την αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 20 του μηνός, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Wall Street Journal, και επικρίνει το ΔΝΤ για την επιμονή του στην άμεση νομοθέτηση μέτρων, αλλά συντάσσεται με την πρότασή του για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλούν, ακόμα και εντός και Γερμανίας, οι τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τη συμφωνία. Αντιδράσεις που προήλθαν μάλιστα από τον κυβερνητικό εταίρο. Ο Τόμας Όπερμαν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD που είπε: “Στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια κατά της Ελλάδα όπως το καλοκαίρι του 2015”.

Εξίσου καυστικά είναι τα σχόλια και σε μερίδα του γερμανικού τύπου.

Tageszeitung: Ο Σόιμπλε ζητά προκαταβολικά μέτρα λιτότητας, ενώ ξέρει ότι δεν λειτουργούν. Συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Αγνοεί την πραγματικότητα. Όταν περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες, η οικονομία καταρρέει.

DIE ZEIT: Οι Έλληνες θα κάνουν λίγες ακόμα περικοπές, οι Γερμανοί θα δεσμευθούν για ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ένα μικρό ποσό. Αυτή είναι η λιγότερο ακριβή λύση. Για την Άνγκελα Μέρκελ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν βαριά ήττα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, υποστηρίζει ότι η έκθεσή του αποτυπώνει την πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, και επιμένει στις θέσεις του για χρέος και πλεονάσματα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του χρέους: “Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει λάβει μεγαλύτερη μείωση χρέους, από την Ελλάδα. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω ελάφρυνση (χρέους) αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το χρέος διότι δεν υπολογίζει ότι ο ESM θα «κρατά» τα 2/3 του χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα”.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM εκφράζει την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση: Χαμηλές προσδοκίες για το EWG-Aναμένεται πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος