Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, μειωμένο κατά 456 εκ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου το 2015 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 740 εκατ. ευρώ το 9μηνο, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων επισημαίνει η ανακοίνωση.

Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε στάσιμη, τονίζει.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ επισημαίνει επίσης μεταξύ άλλων για το 9μηνο.

«Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,8 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 5,5%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών«.

Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας βελτίωση 104 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 2,3%.

Μοιράσου το άρθρο: