Πώς αλλάζουν οι προτάσεις της “Επιτροπής Πισσαρίδη” εργασιακά και φορολογία (video)

Αλλαγές στη δομή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης εισηγείται η Επιτροπή τεχνοκρατών, υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, σκιαγραφώντας τους βασικούς άξονες της επικείμενης κυβερνητικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Προτείνει αναλογικότερη σχέση ανάμεσα στις παροχές και τις εισφορές, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται για τις εργαζόμενες μητέρες. Όσον αφορά τη φορολογία, η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών προτείνει παρεμβάσεις με ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, προκειμένου να μειωθεί η παραοικονομία και να ενισχυθεί η απασχόληση.

Με στόχο την άρση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή για την Ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας εισηγείται μεταρρυθμίσεις στις άδειες μητρότητας και ενιαίο πλαίσιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η κάλυψη μόνο από το Κράτος του μισθολογικού κόστους των αδειών, η θέσπιση πατρικής άδειας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και ευελιξία στην χορήγηση άδειας τοκετού.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά 5%, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και ήδη το πρώτο βήμα έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα στο τραπέζι μπαίνει για τους μισθωτούς η θέσπιση σταθερού ποσού εισφοράς υγείας αντί ποσοστιαίας, καθώς επίσης και η μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Στις προτάσεις υπάρχει και νέο μοντέλο επικουρικής με κεφαλοποιητικό σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

«Η κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στις επικουρικές και η είσοδος ιδιωτών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», αναφέρει ο γγ της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης.

«Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος θα την πληρώσουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι» δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις για κατάρτιση ανέργων, αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, αλλά και κίνητρα στους εργοδότες για κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού.

Μείωση φόρων μισθωτών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση φόρων σε μισθωτούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εξορθολογισμό, συγχώνευση και απλούστευση όλων των φόρων για την ακίνητη περιουσία είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη έκθεση της Επιτροπής, υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη.

«Οι φορολογικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τη μείωση στη μισθωτή εργασία που προβλέπεται θα δώσει μια νέα δυναμική», αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων την απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών και κλιμακίων εισοδήματος, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις με 10ετή ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.

Η Επιτροπή προτείνει οριστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, σε ορίζοντα 3–5 ετών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με τη δημιουργία “κακής τράπεζας”, αν και υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή στην πράξη, είτε με άμεσες μαζικές τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις προβληματικών δανείων.

“Χρειαζόταν αλήθεια τόση αναμονή και τόσες σελίδες για να διαβάσουμε τις προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα;”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, προτείνονται κίνητρα για έρευνα στις επιχειρήσεις, ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους, δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα για ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Πηγή: ΕΡΤ1,
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος