Θετικά είναι τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση κατά 1,9% παρουσίασε το ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο η οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% και  το α΄ τρίμηνο με 1,1% διαμορφώνοντας την επίδοση της για το α΄εξάμηνο στο 1,5%.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 0,8%. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 είναι 2,3%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Πίεση ασκήθηκε στις επενδύσεις και στις εισαγωγές.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε γενικά αναιμικό τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού ήταν χαμηλότερα από το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για επιβεβαίωση «της μεθοδικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά» αναφέρουν και καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ «αντί να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης».

Πηγή ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο: