Τηλεργασία: Ο ΣΕΒ υπέρ του σεβασμού και της κατοχύρωσης των κανόνων του χρόνου εργασίας

O σεβασμός των κανόνων του χρόνου εργασίας και των κανόνων για την τηλεργασία και την κινητή εργασία είναι ένα από τα ζητήματα που ζητά ο ΣΕΒ να κατοχυρωθούν με την επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο του εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνδέσμου που αναφέρεται στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας λόγω της πανδημίας covid-19, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται η ανάγκη, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να υιοθετηθούν οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2020 από εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων που καλύπτουν το σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν πολύ πριν την πανδημία, «οι σημερινές συνθήκες την έχουν καταστήσει εξαιρετικά επίκαιρη».

Στη συμφωνία αυτή τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η εισαγωγή ψηφιακών συσκευών/εργαλείων στους χώρους εργασίας μπορεί να προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες και δυνατότητες οργάνωσης της εργασίας με ευέλικτο τρόπο προς όφελος των εργοδοτών και των εργαζομένων, ταυτόχρονα όμως μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και προκλήσεις γύρω από την οριοθέτηση της εργασίας και του προσωπικού χρόνου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πέραν του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία περιλαμβάνουν:

* Σεβασμό των κανόνων του χρόνου εργασίας και των κανόνων για την τηλεργασία και την κινητή εργασία.

* Παροχή καθοδήγησης και πληροφοριών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο σεβασμού των κανόνων για το χρόνο εργασίας και τους κανόνες τηλεργασίας και κινητής εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης ψηφιακών εργαλείων, π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια.

* Σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές ή/και τους συμφωνημένους κανόνες για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για ιδιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

* Δέσμευση από τη διοίκηση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που αποφεύγει την επικοινωνία εκτός του χρόνου εργασίας.

* Η οργάνωση της εργασίας και ο φόρτος εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του προσωπικού, είναι βασικές πτυχές που πρέπει από κοινού να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν.

* Η επίτευξη των οργανωτικών στόχων δεν πρέπει να απαιτεί σύνδεση εκτός ωρών εργασίας. Απαιτείται πλήρης σεβασμός της νομοθεσίας και των διατάξεων για τον χρόνο εργασίας σε συλλογικές συμβάσεις και συμβατικές ρυθμίσεις και για τυχόν επαφές των εργαζομένων από εργοδότες εκτός χρόνου εργασίας ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να είναι προσβάσιμος.

* Σε σχέση με το παραπάνω σημείο, η κατάλληλη αποζημίωση για τυχόν επιπλέον χρόνο εργασίας, και διαδικασίες προειδοποίησης και υποστήριξης για την εξεύρεση λύσεων και την προστασία των εργαζομένων που δεν είναι προσβάσιμοι σε επαφή, στο πλαίσιο μιας κουλτούρας που δεν κατηγορείται κανείς.

* Τακτικές ανταλλαγές μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων ή και εκπροσώπων τους σχετικά με τον φόρτο εργασίας και τις διαδικασίες εργασίας.

* Διαδικασίες ειδοποίησης και υποστήριξης.

* Πρόληψη της απομόνωσης στην εργασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος