S&P: Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή. Ο οίκος επιβεβαίωσε το Β-/Β μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησής της προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020», σημειώνει ο οίκος.

«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο», προσθέτει.

Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει στην περίοδο 2017-2020 πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης περίπου 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, παράλληλα με έναν μέσο ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ 2,8%, που θα επιτρέψουν στο χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ το 2020 από 179% το 2016.

«Οι προβλέψεις μας για τη σχέση χρέους/ΑΕΠ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτάχυνση του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ, αν και σημειώνουμε ότι η πρόσφατη δημοσιονομική επίδοση ήταν ενθαρρυντική», αναφέρεται.

Ο οίκος προβλέπει, όπως προκύπτει από τον πίνακα που επισυνάπτει, ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,5% για φέτος, που θα ενισχυθεί στο 2% το 2018 και το 2,7% το 2019 και το 2020. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει ότι θα φθάσει στο 1,8% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,6% το 2018 και το 2019 και στο 3,5% το 2020.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο S&P αναφέρει ότι παραμένει με προβλήματα, «αν και δεν θεωρούμε ότι επαπειλείται κίνδυνος ενός ακόμη γύρου ανακεφαλαιοποίησης από το κράτος».

«Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις για την εφαρμογή περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και άλλων ενδεχομένως μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων – όπως αυτών που σχετίζονται με τις αγορές προϊόντων και εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις – παραμένουν σημαντικές», αναφέρει ο οίκος.

Ο οίκος θα μπορούσε να εξετάσει μία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, εάν εγκριθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα επιτρέψει μία περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και μία περαιτέρω επιμήκυνση του προφίλ του κρατικού χρέους. Μία αναβάθμιση του αξιόχρεου θα μπορούσε να προκύψει, επίσης, από μία περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και μίας ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

«Θα μπορούσαμε, επίσης, να εξετάσουμε μία αναβάθμιση, εάν ο τραπεζικός τομέας μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή του από την επίσημη χρηματοδότηση, αντανακλώντας μία σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων στο σύστημα ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος