S&P και DBRS για την Ελλάδα-Χρ. Σταϊκούρας: Υποβάθμισαν τις προοπτικές λόγω πανδημίας (video)

«Οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβαθμίσει τη χώρα αλλά τις προοπτικές λόγω της κρίσης», καθώς «δεν μπορούν ούτε οι ειδικοί να προσδιορίσουν την έκταση του προβλήματος, την εύρεση κατάλληλου εμβολίου και την πιθανή επανάληψή του στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο μεταγενέστερα μέσα στη χρονιά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τις εκθέσεις τριών ιδρυμάτων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι εκθέσεις έχουν πολλά θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναφέρονται στη δυναμική που υπήρξε τον Φεβρουάριο, στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και στον «ορθό τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών εκτιμώντας ότι η ύφεση στη χώρα θα κυμανθεί στο επίπεδο της πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση 5%- 10% στην ευρωπαϊκή οικονομία.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘BB-‘ και αναθεώρησε την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορονοϊού.

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για το αξιόχρεό της που προκύπτουν από τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της COVID-19», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. Και ο S&P σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων από την έξαρση της COVID-19, αλλά προσθέτει ότι αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, πριν ανακάμψει το 2021.

«Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και της από αυτή προκύπτουσας οικονομικής κρίσης και του πλήρους αντίκτυπού τους στην οικονομία, αναθεωρούμε την προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε σταθερή από θετική», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 που υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας στο τρέχον επίπεδο».

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό), ενώ αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την τάση του (trend), λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού. «Αντιδρώντας στην κρίση, η κυβέρνηση έδωσε μία γρήγορη απάντηση και απέτρεψε μία οξεία κρίση υγείας έως τώρα», αναφέρει ο DBRS, προσθέτοντας: «Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν την οξύτητα του οικονομικού αντίκτυπου, αλλά, παρά ταύτα, η οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πολύ φέτος», λόγω της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί.

Σε μη προγραμματισμένη έκθεση της η Fitch αναθεώρησε χθες την προοπτική της ελληνικής οικονομίας (από θετική σε σταθερή) προβλέποντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,1% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7,5% του ΑΕΠ.

Παρά ταύτα, εντός και εκτός ΗΔΑΤ οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 2,29% από 2,54% χθες, του 5ετους στο 1,83% από 2,09% και του 15ετούς στο 2,30% από 2,53%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,37% απο 2,54% χθες, έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,83% από 2,97%.

EΡΤ1-Ρεπορτάζ: ‘Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος