Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI)

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υιοθετηθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία για την αντίδραση στην πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει «ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει καταρχήν ότι οι διαβουλεύσεις εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, που αποτελεί την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου δεν θα είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτούνται και επιπλέον ενέσεις ρευστότητας με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου καθώς και άλλων καινοτόμων λύσεων, με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «ακόμη όμως και με αυτές τις πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, η θέση μου είναι ότι οι ανάγκες στην αδρανοποιημένη και χειμαζόμενη από την υγειονομική κρίση πραγματική οικονομία και στον παραγωγικό ιστό της, είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο».

Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε «απαιτούνται – και διεκδικούμε – επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου καθώς και άλλων καινοτόμων λύσεων, με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες αποφάσεις και γενναίες πράξεις».

Αντιδράσεις

Να μην «παραμένει παρατηρητής» στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά να τοποθετηθεί με σαφήνεια στη σημερινή συνεδρίαση, αφενός διεκδικώντας και παίρνοντας παράταση της πρώτης κατοικίας και, αφετέρου, συντασσόμενος με τις διεκδικήσεις Ιταλίας και Ισπανίας, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις». «Ο κ. Σταϊκούρας», προσθέτει, «δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες». Καταληκτικά, σημειώνει ότι «αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας, αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».

«Χρειάζεται αλλαγή πορείας, ναυάγιο θα σημαίνει τορπίλη στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα επιβάλλεται σθεναρή κοινή στάση για την υποστήριξη των αναγκαίων τολμηρών αποφάσεων», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «η εξοργιστική εικόνα του πρόσφατου Eurogroup και η κατακραυγή του κόσμου, να τους συνεφέρει όλους, και σήμερα να υπάρξει θετική κατάληξη, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία σε κάθε κράτος μέλος».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως «χρειάζονται τολμηρές και πέρα από τα συμβατικά μέτρα αποφάσεις». «Να μην καταρρεύσουν μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Αλλά και μετά την κρίση για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Με νέο χρήμα, χωρίς μνημόνια και διόγκωση του δημοσίου χρέους των χωρών», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ οι συντηρητικές αντιλήψεις για τη διαρκή λιτότητα και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν. «Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς ακόμη ότι για το 2021 είναι δυνατόν να μας ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», σημείωσε.

«Κριτήριο των προτάσεων του ΚΚΕ, είναι να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της πανδημίας σήμερα και της κρίσης αύριο» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, με αφορμή τη διαπάλη στο Eurogroup.

Κάλεσε, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση, την κυβέρνηση να πάρει άμεσα δέσμη μέτρων, στήριξης φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων γεωργών και κτηνοτρόφων και παραγωγών οπωροκηπευτικών και λαϊκών αγορών, δηλαδή, αγροτικών κλάδων «που υφίστανται τις συνέπειες των τάσεων αισχροκέρδειας που οξύνονται εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής».

Σύσταση προς την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup απηύθυνε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι «εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει, θα έχει βάλει ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας».

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την στάση της Ολλανδίας «και όσων την σιγοντάρουν» για την στάση της, πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει το λάθος που ξεκίνησε με την Ελλάδα το 2010, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που θα αποφασίσουν σήμερα, είπε με έμφαση. Και εξήγησε, λέγοντας ότι η ενεργοποίηση του ΕΣΜ είναι καταστροφική. «Το ευρωομόλογο είναι αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε σε βάθος χρόνου αυτό να συρρικνωθεί. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε ντόμινο καταρρεύσεων αν συνεχίσουμε να μιλάμε για λύση ΕΣΜ», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: