Στόχος η τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου (video)

Συνεχίζονται εξ αποστάσεως οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Την πρόοδο στις συνομιλίες αναγνωρίζει και η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπό της Μ. Σχοινά να θεωρεί εφικτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Οι κρίσιμες εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και η έξοδος της χώρας από την κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Βουλή με πρωτοβουλία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους.

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις πλευρές να εργαστούν με υπευθυνότητα ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου αποτελούν οι επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό. Η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», είπε.

Μπορεί να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε ζητήματα όπως το φορολογικό και ασφαλιστικό, όμως ζητήματα όπως τα εργασιακά και η ενέργεια φρενάρουν την τεχνική συμφωνία.

Σαφές ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους συνομιλητές του τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ρώμης, όπου σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει «εργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα».

Το θέμα αναπτύχθηκε διεξοδικά και στο συνέδριο με θέμα “Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη” που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν προτίθεται να δεχθεί όμως παράλογες απαιτήσεις» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι «κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί. Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος».

«Σημαντικό ρόλο στη διόγκωση της ελληνικής κρίσης διαδραμάτισαν οι εσφαλμένες επιλογές οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν, και η αδυναμία του φαύλου εγχώριου πολιτικού συστήματος να διαπραγματευτεί μία καλύτερη πολιτική προσαρμογής», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας. Η καθυστέρηση δημιουργεί αβεβαιότητα η οποία έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας και τους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς στόχους, σημείωσε.

«Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης που πρέπει να καλύψουμε μέχρι που να τελειώσει το πρόγραμμα. Άρα μένει ένα 10%. Είναι πολύ μικρό σε σχέση με την απόσταση που έχει καλυφθεί. Δεν αξίζει για αυτό το 10% να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τρίτο μνημόνιο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει επιτυχία, είπε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος κατέδειξε την αύξηση της φορολογίας και άνιση κατανομή του δημοσιονομικού βάρους, ως δύο αιτίες της αποτυχίας των μνημονίων.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα μάθουμε κάτι από την ιστορίας μας, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να ξεπεράσουμε την κρίση, αν θα ξαναρχίσει ή όχι ο στρόβιλος των σφαλμάτων, αν θα προκαλέσουμε την τύχη μας ή αν θα προσπαθήσουμε να την προλάβουμε», είπε.

Στην ομιλία του νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση. Μια μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, που απαιτεί συναίνεση, δίνοντας έμφαση στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση και στη συνέχεια.

Την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία και την ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να μη νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας λέγοντας ότι «προωθώντας την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διάσωση της ΔΕΗ (που θα βρει τα αναγκαία κεφάλαια από ιδιωτικοποίηση μέρους των λειτουργιών της για να προχωρήσει μπροστά), αλλά και να προσελκύσουμε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η άμυνα οπισθοφυλακών απλώς επιτείνει το πρόβλημα, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των εργαζομένων στον χώρο. Ακόμη περισσότερο, όμως, θα μπορούσε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση να ανταλλάξει την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας με ένα σχετικά ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο για αφορολόγητο και συντάξεις».

Ως το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών χαρακτήρισε την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα ψηφίσει «εργασιακό μεσαίωνα» το ΚΚΕ.

«Όσο δε για το “κοινωνικό κεκτημένο” της ΕΕ είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού με βάση αυτό το “κεκτημένο”, σφαγιάζονται τα εργατικά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας αναζητά άλλοθι για το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης», ανέφερε.

«H εικόνα που έχουν στην Ευρώπη σχετικά με την αξιολόγηση είναι ότι έχουν κλείσει τα πάντα και απλά δίνουν χρόνο στον κ. Τσίπρα να προετοιμάσει το αφήγημά του στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς θα αξιολογήσουμε το σύνολο της συμφωνίας και μετά θα ψηφίσουμε κάτι που πρέπει να κάνουν όλα τα κόμματα», σημειώνουν οι ΑΝΕΛ.

Πρώτος και βασικός στόχος παραμένει η επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου.

Επόμενη κρίσιμη «μάχη» θα δοθεί στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου όπου ενδέχεται το Ταμείο να δώσει ένα πιο σαφές δείγμα των προθέσεων του.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος