Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/2 η συνάντηση που ζήτησε η ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη (υπεύθυνο από την πλευρά της Κυβέρνησης για τις Τράπεζες) προκειμένου «να καταθέσει τις θέσεις της για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των Τραπεζών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και, ταυτόχρονα, να ακούσει τις θέσεις της Κυβέρνησης για τα θέματα αυτά».

Στη συζήτηση η ΟΤΟΕ έθεσε θέματα όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η «ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών που εξελίσσεται χωρίς κανόνες και διαδικασίες ελέγχου», ενώ τονίζει πως οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες έχουν συρρικνωθεί αριθμητικά με απώλεια 26.000 θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ ο πρόεδρός της Σ. Κούκος, τόνισε «ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία μετά τις τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις για τους μετόχους και τις Διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να επικαλούνται συνεχώς το λειτουργικό κόστος με το «μάτι» σταθερά να κοιτάζει μόνο στους εργαζόμενους, αντί να φροντίσουν για την αύξηση των εσόδων που πρέπει να είναι η αιχμή του στρατηγικού τους σχεδιασμού.

Τέλος, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενημέρωσε τον κ. Φλαμπουράρη ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων ως πρωτοπόρος στις συνδικαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις που αφορούν κυρίως σε θεσμούς και εργασιακά δικαιώματα, είναι έτοιμος να αντιδράσει δυναμικά αν οι Τράπεζες επιχειρήσουν να πλήξουν την απασχόληση στον κλάδο και επεσήμανε ότι η προστασία της εργασίας αφορά σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες των Τραπεζών χωρίς καμία εξαίρεση.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ζήτησε τις θέσεις της Κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω αλλά και γενικότερα για τους δικούς της σχεδιασμούς που αφορούν συνολικά στο χώρο των Τραπεζών.

Ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι κατανοεί τις θέσεις της ΟΤΟΕ καθώς και τους φόβους των εργαζομένων.

Τόνισε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι οι λύσεις που θα επιλεγούν για την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων όπως τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η προσπάθεια τόνωσης της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της λειτουργίας των Τραπεζών, δεν πρέπει να πλήξει τους εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ζήτησε από την ΟΤΟΕ να του στείλει υπόμνημα θέσεων και επιχειρημάτων που θα αφορά στη διαχείριση των δανείων αυτών μέσα στις Τράπεζες και δήλωσε ότι θεωρεί δικαιολογημένες τις ενστάσεις της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης απέναντι στις πρωτοβουλίες των Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας, αν και δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη δεδομένου ότι από την πλευρά της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης τέθηκαν όλα τα θέματα που μας αφορούν στην Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τέλος, η ΟΤΟΕ κατέστησε σαφές ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες προετοιμάζονται ήδη και θα είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αν απειληθεί η απασχόληση και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Σχετικές ειδήσεις:

Κινητικότητα για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για κλαδική σύμβαση στους τραπεζοϋπαλλήλους

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση διεκδικεί η ΟΤΟΕ

OTOE: Προετοιμασία για νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Μοιράσου το άρθρο: