(EUROKINISSI)

Συνεχίζεται στη Βουλή για τρίτη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με ομιλίες υπουργών και βουλευτών από όλα τα κόμματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος ψηφίζεται το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, να είναι ο τελευταίος που δεσμεύεται, από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόσημο που έχει ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι ανοίγεται μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Η κα Κεραμέως τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2020 αυξάνεται κατά 102 εκατομμύρια ευρώ, εξηγώντας ότι η αύξηση είναι κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο πρόσθετο ειδικό αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την εξυπηρέτηση δαπανών σε ευαίσθητους τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τομέας της Παιδείας.

Ιδίως για το ζήτημα των προσλήψεων, που έχει ανάγκη ο τομέας της Παιδείας, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τους διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού βοηθητικού προσωπικού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, επίσης, τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση.

Ο νέος προϋπολογισμός έχει μόνο θετικό πρόσημο. Στοχεύει στη συνολική οικονομική ανάταση της χώρας με τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος και ταυτόχρονη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ένας προϋπολογισμός που οι υπουργοί δεν αναγκάζονται να έρχονται με απολογητικό τρόπο να δικαιολογήσουν δύσκολα μέτρα». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020. Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς έδωσε έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας κυρίως μέσα από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι για τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι πρώτη προτεραιότητα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στην ομιλία της ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για την πρόνοια μειώνεται κατά 400 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης», διευκρινίζοντας ότι η μείωση αυτή είναι από τα επιδόματα που χορηγούνταν στη μεσαία τάξη.
Μεταξύ άλλων, η Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι επέρχεται μείωση κατά 139 εκατ. στο επίδομα παιδιού, μείωση κατά 30 εκατομμύρια στα σχολικά γεύματα, μείωση κατά 173 εκατομμύρια στα αναπηρικά επιδόματα, μείωση κατά 53 εκατομμύρια του επιδόματος ενοικίου.
Όπως όμως επισήμανε, η κυβέρνηση αυξάνει μόνο το επίδομα που αφορά την φτώχεια. «Το ΚΕΑ, που του αλλάζετε όνομα και το λέτε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η κα Φωτίου σχολίασε τις παρεμβάσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού λέγοντας: «βιώνουμε εδώ έναν παραλογισμό. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ μας εξηγούν γιατί με τον προϋπολογισμό τελειώνει η επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έγδαρε την μεσαία τάξη. Όμως η κ. Μιχαηλίδου μας διαβεβαίωσε χθες ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός καμία επιδοματική πολιτική δεν περικόπτεται αλλά αντίθετα διευρύνεται. Τι τελικά ισχύει; Το σκονάκι που σας έδωσαν για να επαναλαμβάνετε, ή αυτό που λέει η αρμόδια υφυπουργός;» τόνισς η κα Φωτίου.

Μετά από δέκα χρόνια κρίση συζητάμε για έναν κρατικό προϋπολογισμό, πανομοιότυπο των παλαιότερων, χωρίς τις αναγκαίες τομές, με τις συνήθεις προσθαφαιρέσεις αριθμών, που δεν υπερβαίνουν τη στείρα λογιστική λογική, με μόνη φιλοδοξία την εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων, ενσωματώνοντας τις όποιες παροχές», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου.

«Ο προϋπολογισμός προσθέτει νέα βάρη στον λαό, ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου», ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και κατήγγειλε βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την άμεση και έμμεση εμπλοκή της χώρας στα επιχειρησιακά-γεωστρατηγικά σχέδιά τους. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έφθασαν στο σημείο να συμμετέχουν σήμερα σε είκοσι μία ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορά μας, μακριά από τις περιοχές υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αυτών ακριβώς που σήμερα απειλούνται ευθέως από την Τουρκία», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: