Το δημόσιο εισέπραξε πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον μηνιαίο στόχο με αποτέλεσμα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ξεπεράσουν τον στόχο το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 34,82 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 έναντι 32,12 δισ. το 9μηνο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 8,4% ή 2,69 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει στα 33,97 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2014.

Τα έσοδα ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο κατά 809 εκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και κατά 1,36 δισ. ευρώ από τον στόχο το 9μηνο.

H ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Σημαντική αύξηση των εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβρη δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ. Από τα στοιχεία των συνημμένων πινάκων προκύπτουν τα εξής:

1) Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού.

2) Για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.

3) Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού.

4) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι 1,062 δις ευρώ πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μήνα.

Τα παραπάνω απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε όσους/ες επέλεγαν να καταστροφολογούν για την πορεία εσόδων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου».

Ο πρωθυπουργός με βάση αυτά τα στοιχεία, μιλώντας σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, επέκρινε την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων «απογοητεύει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου».

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού.Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων», τόνισε.

H ΝΔ από την πλευρά της επέκρινε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο».

«Πλήρωσαν το φόρο που υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «οι φορολογούμενοι, που τους τελευταίους δύο μήνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές της εφορίας, έχουν ήδη υποστεί τον “κόφτη” των μισθών και των συντάξεών τους εξαιτίας και της υπερφορολόγησης που επέβαλλε αυτή η κυβέρνηση».

Τέλος η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3,4 δις ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία» και ζητά εκ νέου εκλογές για αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ΝΔ απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται! καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Νέα απάντηση από τη ΝΔ: «Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση.
«Τους αποστέλλουμε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. να την διαβάσουν προσεκτικά για να καταλάβουν πως θα βγει η χώρα απο το σημερινό αδιέξοδο που οι ίδιοι την οδήγησαν», προσθέτει η Πειραιώς.

Μοιράσου το άρθρο: