Τανζανία: Κάποτε ομογενειακό κέντρο σήμερα λίγοι Έλληνες που επιμένουν (audio)

Η Τανζανία, η χώρα της Ανατολικής Αφρικής, που έχει σήμερα λίγες μόλις δεκάδες ομογενών σε αντίθεση με τις χιλιάδες του παρελθόντος ήταν για μια ακόμα φορά το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Μιλήσαμε με τον Μανώλη Κωνσταντινίδη, ‘Ελληνα 2ης γενιάς, και τον επιχειρηματία Μιχάλη Καζαμία που ασχολείται με την καλλιέργεια μάνγκο.

Η Τανζανία με πληθυσμό 56 εκ. άτομα περίπου είναι φτωχή χώρα με τα κατά κεφαλή εισόδημα να ανέρχεται σε 1000 δολάρια περίπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ντοντόμα και μεγαλύτερη πόλη το λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ. Η Τανζανία μοιράζεται τις δυο μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, την λίμνη Βικτόρια και την λίμνη Τανγκανίκα με γείτονες χώρες. Το 30% της έκτασης της Τανζανίας είναι εθνικά πάρκα και καταφύγια θηραμάτων ενώ το Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, βρίσκεται στο έδαφός της.

Η χώρα παράγει γεωργικά προϊόντα όπως καφέ, τσάι, βαμβάκι, καπνό, και γαρύφαλλο και πολύτιμα μέταλλα ενώ σε ανοδική πορεία είναι ο τουρισμός.

Το ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου που δημιουργήθηκε το 1952 είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα αλλά έχει πλέον ξένους σπουδαστές.

Μανώλης Κωνσταντινίδης

‘Εχουμε μείνει κάπου 300 ‘Ελληνες και μαζευόμαστε όλοι μαζί σε ορισμένες επετείους τόνισε ο κ.Κωνσταντινίδης, ομογενής 2ης γενιάς απο την πλευρά της πατέρα του και 3ης γενιάς από την μητέρα του, που ασχολείται με τα ναυτιλιακά στο λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ.

Η κυβέρνηση δεν συμφώνησε τελικά με τους Κινέζους που ήθελαν να φτιάξουν νέο μεγάλο !λιμάνι αναλαμβάνοντας τον έλεγχο.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια από την κυβέρνηση της χώρας να μειωθούν τα τέλη ελλιμενισμού για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα με κάθε τρόπο, π.χ. φοροελέγχους που πάνε χρόνια πίσω, προκαλώντας τις αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ¨Ελληνες που ασχολούνται με την αλιεία, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι οι ομογενείς είχαν πολλά αλιευτικά την δεκαετία του 1990 καθώς η Τανζανία έχει πολύ πέρκα στη λίμνη Βικτώρια την οποία εξάγει.

Μιχάλης Καζαμίας, επιχειρηματίας

Στην ιστορία της οικογενείας του αναφέρθηκε ο κ. Καζαμίας του οποίου ο θείος πήγε στην Τανζανία απο την Σητεία της Κρήτης to 1912. Στην Τανζανία (τότε Ταγκανίκα) πήγε και ο πατέρας του μετά τον πόλεμο στη Μικρά Ασία όταν η χώρα ήταν ακόμη γερμανική αποικία.

Ο ίδιος, ομογενής 2ης γενιάς, τόνισε ότι Οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει τις γραμμές του σιδηρόδρομου της Τανζανίας χωρίς τους ‘Ελληνες που ήταν έμπειροι σε θέματα κατασκευής και επιστασίας.
Μετά τους σιδηροδρόμους, πολλοί στράφηκαν στο εμπόριο και οι δικοί του με μερικούς ακόμη ‘Ελληνες συνεταίρους απέκτησαν σχοινόκτημα που εθνικοποιήθηκε, όπως κι άλλα, την περίοδο 1967-1971.

Το σχοινόκτημα επιστράφηκε στον ίδιο από το κράτος μετά από 25 χρόνια αλλά το σχοινόκτημα είχε μετατραπεί σε δάσος οπότε έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.

Ο κ. Καζαμίας αποφάσισε να καλλιεργήσει μάνγκο και σήμερα είναι ο μόνος ¨Ελληνας που το κάνει.

‘Εχει 22.000 δένδρα μάνγκο αλλά έχει βάλει στόχο τις 70.000. ‘Ενα δένδρο παράγει 30-40 κιλά μάνγκο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσοι άλλοι ‘Ελληνες επιχειρηματίες στη γεωργία είναι εκεί, ο κ. Καζαμίας απάντησε λίγοι καπνοπαραγωγοί και δυο ακόμη που καλλιεργούν καφέ και καλαμπόκι.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτης: Γιάννης Πρίντεζης
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος