Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Σερρών ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τους μεσίτες Αλεξία Μπαμπατζίκου στην Καβάλα, Ηλία Νικολαίδη στις Σέρρες, και τους Δημήτρη Τζιβρά της CBRE και τον Ηρακλή Πάσχο στη Θεσσαλονίκη.

¨Αλεξία Μπαμπατζίκου, Καβάλα

Οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν 50% κατά μέσο όρο τα χρόνια της κρίσης στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Την διετία 2015-2016 παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση των τιμών και από το 2017 οι τιμές άρχισαν να τσιμπάνε με τα τουριστικά ακίνητα να δίνουν αρχικά τον τόνο. Ρόλο στην αύξηση της ζήτησης φαίνεται πως έπαιξε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια απάντησε ότι ομογενείς, π.χ. από την Σουηδία, ψάχνουν παραλιακά για γκαρσονιέρες ενώ αλλοδαποί από την Ρωσία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία έχουν ήδη προβεί σε αγορές στην ίδια περιοχή, π.χ. Πέραμος, Τούσλα, Χρυσούπολή, Κεραμωτή κ.τ.λ.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η βραχυχρόνια μίσθωση, π.χ. Airbnb, καθώς αρκετοί τα αγόρασαν για να τα εκμεταλλευθούν.
Λίγοι Τούρκοι έχουν επίσης αγοράσει beach bars και ξενοδοχεία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν πολλά, μικρά διαμερίσματα στην παραλιακή ζώνη.
Ενδιαφέρον υπάρχει για αγροτεμάχια και οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη για χτίσιμο ξενοδοχείων.
Στην πόλη της Καβάλας μπορεί κάποιος να βρεί ακίνητα 10ετίας σε περιοχές όπως η Νεάπολη και το κέντρο προς 1500 ευρώ το τ.μ. και πιο παλιά προς 1000 ευρώ το τ.μ. κατά περίπτωση.
Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. πωλείται τώρα προς 50 χιλ. ευρώ.
Η κ.Μπαμπατζίκου επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές, μεγάλες,εντυπωσιακές καπναποθήκες στην πόλη που παραμένουν αναξιοποίητες.

Ηλίας Νικολαίδης, Σέρρες

Οι τιμές στην περιφερειακή ενότητα Σερρών υποχώρησαν έως 60% κατά μέσο όρο από το 2010 μέχρι το 2015.
Προς τα τέλη του 2016 σταθεροποιήθηκαν ενώ ακολουθούν μικρή ανοδική πορεία από το 2018.
Η έλλειψη ανοικοδόμησης τα χρόνια της κρίσης σε συνδιασμό με την αύξηση της ζήτησης από τα νέα ζευγάρια και λίγο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εξηγούν την ώθηση στις τιμές.
¨Ένα σπίτι του 1980 μπορεί να αγορασθεί προς 30 χιλ. ευρώ αλλά θα χρειασθεί ανακαίνιση ύψους 25 χιλ. ευρώ.
Σπίτι 10ετίας πωλείται προς 1000 ευρώ το τ.μ..
Τα ενοίκια έχουν επίσης πάρει την ανηφόρα και ανέρχονται σε 250-300 ευρώ τον μήνα για σπίτι με δυο υπνοδωμάτια και 330-400 ευρώ για 3 υπνοδωμάτια.
Πέτρινα σπίτια σε χωριά πωλούνται προς 15-20 χιλ. ευρώ ενώ το κόστος της ανακαίνισης ανέρχεται σε 25 χιλ. ευρώ.
‘Οσον αφορά τα ποτιστικά κτήματα, αυτά πωλούνται προς 1300-1700 ευρώ το στρέμμα και τα μη ποτιστικά προς 500 ευρώ το στρέμμα.
Ο κ. Νικολαίδης ανέφερε πως το ιδιαίτερα ωραίο χιονοδρομικό κέντρο στον Αη Λιά σε υψόμετρο 1700 μέτρων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με μικρές παρεμβάσεις και να μην πηγαίνουν οι λάτρεις του σκι στο Μπάσκο στη Βουλγαρία που είναι 2 ώρες από τις Σέρρες.
Ο ίδιος παρατήρησε επίσης ότι το όρος Μπέλλες με θέα την λίμνη Κιρκίνη είναι γνωστό ωραίο μέρος ενώ υπάρχει αυτοκινητοδρόμιο της Formula 3.

Ηρακλής Πάσχος, Θεσσαλονίκη

Λόγω της κρίσης γκαρσονιέρα που το 2007-2008 πουλιόταν προς 117 χιλ. ευρώ βρέθηκε να πωλείται προς 65-70 χιλ. ευρώ πριν 3 χρόνια.
Σήμερα, γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στα όρια του ιστορικού κέντρου με προσόψεις πωλείται προς 80-85 χιλ. ευρώ.
Η παραλιακή είναι αρκετά ακριβή.
Διαμέρισμα, ρετιρέ 100 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια σε καλό σημείο της παραλιακής μπορεί να πωληθεί ακόμα και προς 700-800 χιλ. ευρώ.
Φθηνότερα ακίνητα μπορεί κάποιος να βρεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, π.χ. Φάληρο, Σχολή Τυφλών κλπ.

Διαμέρισμα προσόψεως 98 τ. μ. 40ετίας με θέα κοστίζει 75-80 χιλ. ευρώ και 15ετίας 100 χιλ. ευρώ.
Ομογενείς που συνταξιοδοτούνται από την Γερμανία αγοράζουν ακίνητα στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.
Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι και Τούρκοι έχουν αγοράσει μικρά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες για επένδυση και λόγω φοιτητών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η airbnb, ο κ. Πάσχος ανέφερε πως στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν πάνω από 2500 καταλύματα το 2018, κατατάσσοντας την πόλη στην 7η θέση της γενικής κατάταξης στην Ελλάδα.
Η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργεί έλλειψη για μακροχρόνια μίσθωση, τόνισε.

Δημ. Τζιβράς (CBRE)

‘Οσο το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ενεργό, είναι λογικό να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τα ακίνητα, τόνισε ο κ. Τζιβράς, προσθέτοντας ότι η κτηματαγορά κινήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα, funds και άλλους.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι κάποιες κατηγορίες ακινήτων κινήθηκαν καλά όπως κατοικίες στο κέντρο από ιδιώτες λόγω Airbnb.
Στις 100 διανυκτερεύσεις, οι 35 γίνονται πλέον σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόνισε.
Ομογενείς από την Γερμανία θέλουν να αγοράσουν διαμερίσματα για εισόδημα και εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.
Με τις πρόσφατες αγορές ζωντανεύουν γειτονιές της πόλης σε περιοχές που υπήρχε φόβος για γκετοποίηση λόγω προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τον κ. Τζιβρά.
Κοντά στην Χάνθ, κάποιος που είχε αγοράσει διαμέρισμα 60 τ.μ. προς 55 χιλ. ευρώ και έριξε επιπλέον 15 χιλ. ευρώ για ανακαίνιση το πούλησε προς 108 χιλ. ευρώ σε άλλον που το νοικιάζει για 400-450 ευρώ τον μήνα σε φοιτητές.
Οικόπεδα με μονοκατοικίες αγοράσθηκαν από κατασκευαστές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά από 900-1100 ευρώ το οικοδομήσιμο μέτρο.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μετά από χρόνια γίνεται ανάπτυξη σε μεγάλα οικόπεδα. .
Από αλλοδαπούς, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει Ισραηλινοί που έχουν αγοράσει ενιαίους ορόφους τα δυο τελευταία χρόνια για να τα μετατρέψουν σε διαμερίσματα για βραχυχρόνια ενοικίαση.
Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος έχει παίξει προφανώς ρόλο στην απόφασή τους.
Ο κ. Τζιβράς εκτιμά πως τα ξενοδοχεία και τα πρώτης τάξεως ( prime) τουριστικά ακίνητα έχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος κυρίως από βορρά.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Ηχολήπτης: Κώστας Παληός

Μοιράσου το άρθρο: