Με την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και τις εναπομείνασες εκκρεμότητες θα καταπιαστεί η σημερινή τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group ή EwG) με την ελληνική πλευρά να αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Βερολίνου. Προοίμιο για το Washington Group.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας με τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενημερώνονται για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται στο EwG από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ελπίζει ότι θα διευκρινισθούν κάποια θέματα που εκκρεμούν ενόψει της εισόδου του σχετικού πολυνομοσχεδίου με πολλά από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. To πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σημερινό έκτακτο EwG στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρείται προοίμιο της συνόδου του Washington Group που αναμένεται να λάβει χώραν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 που πραγματοποιείται 11-13 Μαΐου στο Μπάρι.

Το Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών, π.χ. Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, θεωρείται κλειδί για μια ενδεχόμενη συμφωνία των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

O οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε σε έκθεσή του ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον επίσημο τομέα που θα το καταστήσει διαχειρίσιμο και θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μοιράσου το άρθρο: