Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όλες τις ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Παράλληλα, ο πήχης της ανάπτυξης για το επόμενο έτος τοποθετείται μεταξύ 2,5% – 3%.

Δεν πρόκειται να υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020, διαβεβαιώνει  ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα, ότι στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

Για το ύψος του αφορολόγητου, ο Χρήστος Σταϊκούρας. επαναλαμβάνει ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί που θα έχει η οικογένεια. Για τη λεγόμενη 13η σύνταξη είπε ότι ΔΕΝ θα περικοπεί το 2020 και θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020. Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την κατάθεση- πριν από λίγο- του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ακόμα ότι ο προϋπολογισμός:

-Προβλέπει μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. -Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.

-Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

-Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.»

Αισιόδοξο αλλά εφικτό, χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το στόχο του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ 2,8% το 2020.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο στοχος θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».

Αναφέρει επίσης ότι «οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις».

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Για «προεκλογικά ψεύδη, μεροληψία υπέρ των πλουσίων και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν και προσγειώνεται στο 2,8%. Κι αυτό όμως συνιστά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που κανένας άλλος διεθνώς δεν υιοθετεί».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει επίσης ότι «η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό, περίπου, δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων» και ότι για να το κάνει αυτό ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ροκανίζει τις μειώσεις του 2019, μέσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, προχωρά στη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, αφού στις αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για ενοίκιο και ΔΕΚΟ. Επίσης ακυρώνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε δημοσιονομικό κενό ύψους 1,08 δισ. ευρώ για το 2020, το οποίο, όχι μόνο καλύπτει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, αλλά δημιουργεί και επιπλέον χώρο για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απάντησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Χαρίτση, παραμένει στον φαντασιακό του προεκλογικό κόσμο και αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση του ελληνικού λαού να ψηφίσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υλοποιεί ο Προϋπολογισμός του 2020».

Για «Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο υπουργό: Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το σχέδιο του Προϋπολογισμού.

«Ο κ. Τσακαλώτος στις 30.07.2019 σε συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας δήλωνε ότι «Σας εξαιρώ κ. Σταϊκούρα από τους ‘true believers’ που έχουν χάψει, έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού». Σήμερα, γράφει ‘Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο υπουργό’. Η προφανής αντίφαση των ανωτέρω επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και στην οικονομία. Δυστυχώς οι πολίτες καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο. Όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η ΝΔ αποδέχεται πλήρως τις δεσμεύσεις Τσίπρα», σχολίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης, αρμόδιος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για θέματα Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής προβλέπεται υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ, συνέχιση της εξοντωτικής φορολογίας και των ακραίων περικοπών, με οριακές μόνο αλλαγές. Προσθέτει ότι δεν γίνεται καμία κουβέντα για το Υπερταμείο και για τα 99 χρόνια δέσμευσης του εθνικού πλούτου, ενώ κάνει λόγο για συνήθη υπεραισιοδοξία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, «που μέχρι τώρα διαψεύδεται».

«Στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για την Εθνική Αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρο», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Από το «δώσε» των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης,  στο «πάρε» και μάλιστα από εκείνους που αντικειμενικά δεν έχουν» σχολιάζει η Ελληνική λύση.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος, Ρ. Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: