Η Κροατία ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Ιωάννη Δημητρόπουλο, συγκοινωνιολόγο που συνεργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια με την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) σε πρότζεκτς στην Κροατία, και τον Σταύρο Λάλιζα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου Γκρουπ που δραστηριοποιείται στην Κροατία με πάνω απο 10 σημεία λιανικής πώλησης ναυτιλιακών ειδών και το μεγαλύτερο Megastore του είδους στην Ευρώπη.

Η Κροατία έχει πληθυσμό 4,1 εκ. άτομα περίπου και κατά κεφαλή εισόδημα 13.000 δολάρια περίπου. Το εθνικό της νόμισμα είναι το κούνα. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 και έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης to 2013.

Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κροατίας και ακολουθούν η βιομηχανία και σε μικρότερο βαθμό η γεωργία. ‘Οπως η Ελλάδα, η χώρα βασίζεται αρκετά στον τουρισμό και την ναυτιλία.

Ιωάννης Δημητρόπουλος, World Bank

Δεν κατοικούν πολλοί ¨Ελληνες στη χώρα, πιθανόν να είναι λιγότεροι από 100, ανέφερε o κ. Δημητρόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας από τους εθνικούς ποιητές της Κροατίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Δημητρίου. Ο πατέρας του οποίου ήταν έμπορος από τα Σιάτιστα που εγκαταστάθηκε εκεί τον 19ο αιώνα.

Ερωτηθείς για την τοπική κουζίνα, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει ποικιλία στα φαγητά ενώ του έχει κάνει εντύπωση ότι το αρνί στη σούβλα είναι πολύ δημοφιλές στην Κροατία. Επίσης, κάποια φαγητά τους μοιάζουν με εκείνα των Επτανήσων, π.χ. παστιτσάδα.

Πάντως, η Κροατία είναι μια χώρα με υψηλούς φόρους αν και δεν έχει ακόμη ΦΠΑ.

Ο κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε πως βοηθά αρκετά να ξέρει κάποιος την γλώσσα, μια σλαβική διάλεκτο, και να έχει ντόπιο συνεργάτη αν θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Σταύρος Λάλιζας, Lalizas Group

Οι Κροάτες είναι τραχείς και σκληροί αλλά αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, όλα απλουστεύονται και υπάρχει καλή συνεργασία τόνισε ο κ. Λάλιζας.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι Κροάτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην μεταφορά τεχνογνωσίας στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι αποκλειστικά στο υψηλότερο τίμημα. Η εταιρεία του κ. Λάλιζα αγόρασε μια μικρή, κρατική κροατική εταιρεία πριν από δεκαετίες και σήμερα την έχει μεγαλώσει με πάνω από 10 σημεία λιανικής πώλησης στη χωρα και το μεγαλύτερο Megastore ναυτιλιακών ειδών στην ΕΕ που βρίσκεται στο Σπλιτ.

Η Κροατία διαθέτει αρκετές οργανωμένες μαρίνες, κάπου 30, που είναι κυρίως κρατικές. Στόλοι ιστιοπλοϊκών από Γερμανούς και Αυστριακούς πλέουν στην Αδριατική όπου το γιώτινγκ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο.

Παραγωγοί-παρουσιαστές: Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης

Ηχολήπτης: Ολυμπία Γιαννικοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: