Ο κορονοϊός «ψαλίδισε» και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020. Στη ετήσια έκθεση της εκτιμά ότι, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο 0%.

Η εξάπλωση του κορονοϊού και η όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν καταλυτικά τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και θέτουν προσωρινά εμπόδια στην πορεία προς την κανονικότητα.

Εκτιμήσεις της ΤτΕ για το 2020
 -Ρυθμός ανάπτυξης: 0%
– σημαντική επιβράδυνση α΄εξάμηνο
– βελτίωση β΄εξάμηνο
-Πρωτογενές πλεόνασμα:
– πολύ κάτω από 3,5%
– δεν παραβιάζεται ο στόχος

Σύμφωνα με το  βασικό σενάριο της ΤτΕ, τα δύο πρώτα τρίμηνα θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια καθώς είναι άγνωστη ακόμα η ένταση και έκταση της κρίσης, ωστόσο εκτιμά, ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 0% από πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% ( ενσωματώνει υποθέσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί).

Πρωτογενές πλεόνασμα πολύ κάτω από 3,5% λόγω των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της νόσου. Δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, όμως λόγω της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας το να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα δεν μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του στόχου.

Λόγω των έκτακτων περιστάσεων και συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητας κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά η πορεία μείωσης του ποσοστού των κόκκινων δανείων, όχι όμως και ο τελικός στόχος.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: