Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στις εργασίες της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και να έχουν επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα των επαφών στην Ουάσινγκτον

Ολα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως η πορεία του οικονομικού προγράμματος και το χρέος, θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει ο Ελληνας υπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, τον κ. Σόϊμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκινά σήμερα με συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και ολοκληρώνεται το Σάββατο αν και έχει προγραμματισθεί συνέντευξη της κ.Λαγκάρντ με τον Μάικλ Λούις το πρωί της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στον απόηχο των εκθέσεων που έδωσε το ΔΝΤ στη δημοσιότητα την Τετάρτη και την Πέμπτη και οι οποίες περιελάμβαναν εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει οριακή ανάπτυξη 0,1% φέτος και 2,8% το 2017, δηλαδή θα πάει καλύτερα από τους στόχους του προγράμματος αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολείπεται των στόχων καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος, στο 0,7% το 2017 και στο 1,65 το 2018.

Οι εκθέσεις περιελάμβαναν επίσης προβλέψεις για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,1% φέτος και 3,4% το 2017. Ομως, οι βιομηχανικές χώρες θα εξακολουθήσουν να βιώνουν στασιμότητα που θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά του προστατευτισμού σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να μεταβεί την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Eurogroup όπου η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πορεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση με την ελληνική πλευρά να ελπίζει πως θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM.

Γι’ αυτό τον λόγο ψηφίζεται σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο νόμος για τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ξεκίνησε η διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας ενώ γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα θέματα που άπτονται του κλάδου της ενέργειας.

Επίσης, εκκρεμεί η μεταφορά του 4% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ από το κράτος και η πλήρης στελέχωση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών που όμως θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup, σύμφωνα με ενήμερη πηγή.

Το επίσημο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

09:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Μοιράσου το άρθρο: