Τσεχία: Υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης όπου το ελληνικό δαιμόνιο θριαμβεύει (audio)

Η Τσεχία, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με το πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας, που προσελκύει χιλιάδες ‘Ελληνες για δουλειά ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτο τον σκοπό μιλήσαμε με δυο ‘Ελληνες επιχειρηματίες, τον Μιχάλη Στεφανίδη με καταγωγή απο τον Πειραιά που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μηχανημάτων για ελαστικά αυτοκινήτων και τον Σωτήρη Ζαβαλιάνη που σπούδασε στη χώρα την δεκαετία του 1980 και είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επιχειρηματίας στον κλάδο της υγείας.

Η Τσεχία, η οποία αποχωρίστηκε από την Τσεχοσλοβακία το 1993, έχει πληθυσμό 10,6 εκ. άτομα και έχει πρωτεύουσα την Πράγα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν (ΑΕΠ) ξεπερνάει πλέον τα 246 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλή εισόδημα υπερβαίνει τις 23.000 δολάρια και πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η χώρα εξάγει αυτοκίνητα, π.χ. Σκόντα κ.τ.λ., κομπιούτερ, πλαστικά, ηλεκτρονικά μηχανήματα κ.τ.λ.

Μιχάλης Στεφανίδης, επιχειρηματίας

Τσεχία: Υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης όπου το ελληνικό δαιμόνιο θριαμβεύει (audio)
Μιχάλης Στεφανίδης

Ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ το 1984 πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ (Βοστώνη, Νέα Υόρκη) και μετά εργάσθηκε για την Exxon Mobil που τον έστειλε στην Τσεχία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά απο μια σύντομη επιστροφή στις ΗΠΑ ξαναπήγε στην Τσεχία όπου άνοιξε εργοστάσιο σε σύμπραξη με τοπική εταιρεία και την χρηματοδότηση δυο Ελληνοαμερικανών απο το Οχάιο.

Το 2002-2003 συνεργάσθηκε με ένα Πολωνό φίλο του στην υλοποίηση μιας ιδέας του τελευταίου για μια πατέντα μηχανημάτων. Στην εταιρεία που ίδρυσαν, ο κ. Στεφανίδης έδωσε το όνομα Glebus Aloy, υιοθετώντας την πρόταση ενός ‘Ελληνα καθηγητή του του κ. Θανόπουλου στο State Ohio University.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανίδης εξαγόρασε το μερίδιο του Πολωνού και σήμερα έχει δημιουργήσει εταιρεία holding με 16 εταιρείες στην Ινδονησία, στη Σουηδία, στη Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Κορέα, στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Η βασική δραστηριότητα του είναι η κατασκευή μηχανημάτων για την παραγωγή ελαστικών και έχει πελάτες εταιρείες όπως η Continental, η Goodyear, η Michelin και η Bridgestone. Ανάμεσα στις άλλες εταιρείες του βρίσκονται αλυσίδα εστιατορίων αλλά και καταστημάτων ρουχισμού.

Η Τσεχία δεν έχει γραφειοκρατία αφού οι περισσότερες συναλλαγές με το κράτος διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, συμπλήρωσε. Η ίδρυση μιας νέας εταιρείας παίρνει λίγες ώρες.

Ερωτηθείς για τους φόρους στην Τσεχία, ο ίδιος δήλωσε ότι ο συντελεστής επι των επιχειρηματικών κερδών ανέρχεται σε 19% ο συντελεστής ΦΠΑ στο 21%-23% και για φαγητό στο 15%.

Ο μέσος μισθός στα μαγαζιά κυμαίνεται μεταξύ 1200-1300 ευρώ συν μπόνους και στην βιομηχανία μεταξύ 1500-1600 ευρώ μικτά. Το ενοίκιο για ακίνητο 50 τ.μ. στην Πράγα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 ευρώ τον μήνα σύμφωνα με τον ίδιο.

Για να δείξει την άριστη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, ο κ. Στεφανίδης ανέφερε πως στην Πράγα ζήταγαν 330 άτομα για δουλειά και η προσφορά ήταν μόνο 218. Στη Πράγα η ανεργία έχει αρνητικό πρόσημο!!

Σωτήρης Ζαβαλιάνης, επιχειρηματίας

Τσεχία: Υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης όπου το ελληνικό δαιμόνιο θριαμβεύει (audio)
Σωτήρης Ζαβαλιάνης

Ο επιχειρηματίας βρέθηκε στην Τσεχοσλαβακία την δεκαετία του 1980 με υποτροφία του ΠΑΣΟΚ. Οταν τελείωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και να εργασθεί. Οταν λοιπόν έμαθε πως η Tasty Foods αναζητούσε γενικό διευθυντή για εταιρεία με έδρα την Πράγα επέστρεψε στον τόπο των σπουδών του και όλα πήραν τον δρόμο τους.

Σήμερα, ο ίδιος διαθέτει εταιρεία holding με πωλήσεις 170 εκ. ευρώ ετησίως και κέρδη 15 εκ. ευρώ ενώ απασχολεί 1800 άτομα μόνιμα. Η εταιρεία του είναι ιδιοκτήτης δυο γενικών ιδιωτικών νοσοκομείων, συμβεβλημένων με το εθνικό σύστημα υγείας της Τσεχίας και το μοναδικό ιδιωτικό ογκολογικό κέντρο από τα 12 που διαθέτει η χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζαβαλιάνης τόνισε ότι το ογκολογικό κέντρο του χρεώνει τις ίδιες τιμές με τα υπόλοιπα κρατικά αλλά κάνει πιο αποδοτική χρήση των μηχανημάτων, π.χ. αξονικοί τομογράφοι, γραμμικοί επιταχυντές κ.τ.λ., με αποτέλεσμα να βγάζει κέρδη όταν τα υπόλοιπα καταγράφουν ζημιές.

Το κράτος είναι συνεπές στις πληρωμές απέναντι στους ιδιώτες προμηθευτές του, καταβάλλοντας το οφειλόμενο ποσό στις αρχές του επόμενου μήνα με βάση μια φόρμουλα.

Στην εταιρεία hoding του κ. Ζαβαλιάνη συμπεριλαμβάνονται επίσης εταιρεία διανομής φαρμάκων και κατασκευαστική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανόνες του παιγνιδιού είναι σταθεροί επι πολλά χρόνια, πχ.. στην φορολογία, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κάνουν σωστό προγραμματισμό. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι χαμηλές αφού ανέρχονται στο 35%.

Ο κ. Ζαβαλιάννης παρατήρησε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κοντά στο 38%, δουλεύει στην αυτοκινητοβιομηχανία και κάπου 2500-3000 νέοι ‘Ελληνες έχουν πάει στην Τσεχία και δουλεύουν ως προγραμματιστές κ.τ.λ.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Νίκος Νικολόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος