Στο 2,9% εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής εκτιμώντας παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 1,9%, φέτος, 2,1% το 2020, και 2,2% το 2021.

Για μία ακόμα φορά η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της αναγκαίας μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην έκθεση επισημαίνονται καθυστερήσεις στην ενεργητική διαχείριση κόκκινων δανείων, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην τόνωση των επενδύσεων και τη διαφύλαξη του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί έναντι των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στις αγορές και αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει μια άνευ προηγουμένου διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Στην έκθεση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μια πιο επιθετική πολιτική προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο παρέμεινε το Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%). Η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες. Εκτιμά δε ότι παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμοί μείωσης δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Πηγή ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: