Αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστεί σοβαρό πλήγμα δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως σε περίπτωση Brexit, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και άλλους εμπορικούς εταίρους θα χρειαστούν χρόνια, προειδοποιώντας για πιέσεις στη στερλίνα.

Αντίθετα, αν η Βρετανία αποφάσιζε να παραμείνει στην ΕΕ, θα περιμέναμε ανάκαμψη της ανάπτυξης, τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά μετά από μια ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Επίσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης.

Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να μπει σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών στα ακίνητα και τις μετοχές, αν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit τον επόμενο μήνα.

«Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως των εμπορικών ακινήτων και τον χρηματοοικονομικό τομέα, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας, συμπλήρωσε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», τόνισε το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση του για τη βρετανική οικονομία.

Μοιράσου το άρθρο: