Από το βράδυ της Παρασκευής έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον έχουν προχωρήσει σε αγορά του πετρελαίου.

Αν έχουν κάνει αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορούν να εισπράξουν το επίδομα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παρέλθει η προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου θα εισπράξουν το μειωμένο κατά 50% επίδομα μετά το Πάσχα μέχρι και τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις θα έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τακτοποιήσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2017 προς την εφορία και τα ταμεία.

Η σχετική αίτηση προς την εφορία θα μπορεί να κατατεθεί από την 1η Φεβρουαρίου που ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ άλλη αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για δυο διαφορετικές διαδικασίες, μια προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μια προς την εφορία. Η αίτηση χορηγείται άπαξ και θα πρέπει να ελέγξουν οι ενδιαφερόμενοι ότι καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Υπάρχει υποχρέωση να υπάρχει κερδοφορία σε τουλάχιστον μια από τις τρείς τελευταίες χρήσεις ενώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Οσοι έχουν χρέη έως 3000 ευρώ θα μπορούν να ποντάρουν σε έως 36 δόσεις και η δόση να μην είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50 χιλ. ευρώ καθώς και όσοι έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: