ΣΠΕΤΣΕΣ-ΑΙΓΙΝΑ-ΠΟΡΟΣ--ΥΔΡΑ

Στην αγορά ακινήτων των νησιών Πόρου, Αίγινας, ‘Υδρας και Σπετσών ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο». Για την αγορά μιλήσαμε με τους μεσίτες Τάσο Μούγια, Νεκτάριο Πανταζή, τον Γιάννη Ρεβύθη και την Σύλβια Στέλλα.

Τάσος Μούγιας, Πόρος

Οι τιμές των ακινήτων στον Πόρο, τον Γαλατά και την Τροιζηνία δεν είχαν καταγράψει μεγάλη αύξηση πριν από την κρίση. Σήμερα, οι τιμές είναι λίγο κάτω από το επίπεδο της καλής εποχής τονίζει ο ίδιος.

Η ζήτηση παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία 2-3 χρόνια με το 40%-50% να προέρχεται από το εξωτερικό. Στο παρελθόν, οι ¨Ελληνες αγοραστές είχαν την πρωτοκαθεδρία με το 80%.

Πιο παλιά, οι ξένοι αγοραστές προέρχονταν κυρίως από την Γαλλία και την Γερμανία ενώ σήμερα προέρχονται από την Γαλλία, την Βρετανία και το Βέλγιο. Τα δυο τελευταία χρόνια υπάρχει μικρή ζήτηση από την Κίνα και ακόμη μικρότερη από την Ρωσία. Τα πιο ακριβά ακίνητα αγοράζουν πλεόν οι ξένοι. Υπάρχει ενδιαφέρον για μονοκατοικίες στις οποίες μένουν για κάποιους μήνες οι ίδιοι και τους υπόλοιπους νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα μέσω της πλατφόρμας της airbnb και άλλων.

Ερωτηθείς για τις τιμές, ο κ. Μούγιας της Poros Properies τόνισε πως πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο 120 τ.μ. πουλήθηκε προς 2000 ευρώ το τ.μ. Παλιό σπίτι των 80-100 τ.μ. που χρήζει ανακαίνισης πωλείται προς 1100 ευρώ το τ.μ. περίπου.

Πριν 3 χρόνια πωλήθηκε ακίνητο πάνω σε λόφο του Πόρου προς 850 χιλ. ευρώ.Το ίδιο ακίνητο πιάνει σήμερα πολύ υψηλότερη τιμή.

Υπάρχουν λίγα οικόπεδα για πώληση εντός του οικισμού της πόλης στη Φούσα όπου μπορείς να χτίσεις με τουλάχιστον 400 τ.μ. Τέτοια οικόπεδα κυμαίνονται μεταξύ 100 και 160 χιλ. ευρώ.
Οικόπεδα 4 στρεμμάτων εκτός οικισμού στο Γαλατά πωλούνται προς 10-30 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα και μπορείς να χτίσεις σπίτι πάνω από 200 τ.μ.

Νεκτάριος Πανταζής, Αίγινα

Η κρίση έφερε περισσότερους Γερμανούς και Γάλλους αγοραστές ακινήτων στο νησί. Οι Ρώσοι θέλουν έτοιμα σπίτια και προτιμούν τον Μαραθώνα και την Σφεντόνη ενώ οι Ισραηλινοί έρχονται με παρέες και θέλουν μεγάλες εκτάσεις.

Οι τιμές υποχώρησαν 30% περίπου κατά μέσο κατά την διάρκεια της κρίσης και μετά σταθεροποιήθηκαν. Η άνοδος των τιμών βρίσκεται στην αρχή σύμφωνα με τον ίδιο.

Σπίτι 20-30 ετών εντός πόλης πωλείται προς 1000 ευρώ το τ.μ. και εκτός σχεδίου όλης προς 800 ευρώ. Τα νέα σπίτια πωλούνται προς 2000 ευρώ το τ.μ. Το κόστος κατασκευής για νέο σπίτι ανέρχεται σε 1200 ευρώ ανα τ.μ. περίπου.

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλης πωλούνται από 80 έως 100 χιλ. ευρώ. Οικόπεδο 9 στρεμμάτων με θέα όλη την Αίγινα πουλήθηκε προς 200 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή.

Βρετανοί πελάτες θέλουν να αγοράσουν 20-30 στρέμματα αλλά είναι δύσκολο να βρούν. Κάπου 40 στρέμματα σε πλαγιά βουνού με ηλιοβασίλεμα κοστίζουν 600 χιλ. ευρώ.

Οσον αφορά καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φυστικιές, 13 στρέμματα με 300 φυστικιές και δυο γεωτρήσεις για νερό αλλά δύσκολη πρόσβαση πωλούνται προς 100 χιλ. ευρώ.

Γιάννης Ρεβύθης, ‘Υδρα

Οι τιμές των ακινήτων στην Υδρα, το νησί που απαγορεύονται τα οχήματα, έπεσαν αρκετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Λιγοστοί ξένοι, κυρίως Γάλλοι και Βρετανοί, έκαναν αγοραπωλησίες εκείνο το διάστημα.

Ομως, τα τελευταία δυο χρόνια έχει βρεί «ρομαντικούς αγοραστές» σύμφωνα με τον ίδιο. ‘Ελληνες εφοπλιστές έχουν αγοράσει και συντηρούν παλιά αρχοντικά ενώ πλούσιοι Γάλλοι και Βρετανοί έχουν επίσης αγοράσει ακίνητα.

Τα αρχοντικά που είναι όλα διατηρητέα πωλούνται πάνω από 5000 ευρώ το τ.μ.. Στην ενδοχώρα μπορεί κάποιος να βρεί σπίτια 70-80 τ.μ. που χρήζουν ανακαίνισης από 2000 έως 3000 ευρώ τ.μ.

Σύλβια Στέλλαα, εταιρεία ακινήτων Geoland στις Σπέτσες

«Οι Σπέτσες εξελίσσονται σε αριστοκρατική Μύκονο,» τονίζει η κ. Στέλλα, προσθέτοντας ότι οι γνωριμίες με jetsetters έχουν παίξει ρόλο.

Οι ενοικιάσεις εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια. Ιδιοκτήτες που έχουν βίλες με προσωπικό στις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι τις ενοικιάζουν μέσω οργανωμένων γραφείων.

Σπίτι 200 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια και παροχές, π.χ. αποκλειστική χρήση πισίνας, νοικιάζεται από 1300-1400 ευρώ μέχρι 3000 ευρώ η βραδιά.

Νεοζηλανδοί, Γάλλοι, Βρετανοί, ‘Αραβες, Ρώσοι, πολίτες απο το Καζακστάν, το Αζεραμπαιζάν και λίγοι Ιταλοί νοικιάζουν ακίνητα τονίζει η κ. Στέλλα, προσθέτοντας ότι στις Σπέτσες περιμένουν να έλθουν επίσης Ινδοί.

Ελβετοί, Γάλλοι, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές ακινήτων. Ουκρανός αγόρασε πρόσφατα σπίτι 300 τ.μ. προς 2 εκ. ευρώ ενώ έδωσε 500 χιλ. ευρώ για ανακαίνιση.

Επίσης, Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοαυστραλοί επενδύουν στις Σπέτσες την τελευταία 4ετία. Σπίτι 300 τ.μ. σε οικόπεδο 600 τ.μ. πουλήθηκε σε Ελληνοαμερικανούς στο παλιό λιμάνι αντί 3 εκ. ευρώ.

Επίσης, σπίτι 400 τ.μ. σε οικόπεδο 600 τ.μ. με θέα απο την ακτή αγοράσθηκε απο Ελληνοαμερικανούς.

Διαμερίσματα των 140 τ.μ. πωλούνται απο 500 έως 800 χιλ. ευρώ. Ομως, μπορεί κάποιος να αγοράσει επίσης σπίτι 3 δωματίων που χρήζει ανακαίνισης προς 300 χιλ. ευρώ.

Για να χτίσει κάποιος σπίτι εκτός σχεδίου στις Σπέτσες θα πρέπει να έχει έκταση 20 στρεμμάτων. Η ζήτηση είναι μεγάλη. 100 στρέμματα πωλήθηκαν σε Ελβετούς αντί 7 εκ. ευρώ στην Αγία Μαρίνα για να χτίσουν βιλα.

Επιχειρηματίες επενδύουν σε εστιατόρια ενώ άλλοι φτιάχνουν μπουτίκ ξενοδοχεία.

Παραγωγοί-παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Στέλιος Καμπουρόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: