Υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου της τάξεως των 193 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ η συνολική υπέρβαση στο εννεάμηνο διαμορφώνεται στα 616 εκατ. ευρώ. Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,479 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,467 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,523 δισ. ευρώ. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εκτέλεσης προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο είναι η πολύ μεγάλη υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η οποία προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη αυτό δεν εμπνέει καμία ανησυχία όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Το κενό θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έχει να κάνει κυρίως με τις διαδικασίες προώθησης των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στο 2019, όπως ξεκαθάρισε αρμόδια κυβερνητική πηγή. Προωθείται επίσης αναμόρφωση του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης η οποία θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Ο προϋπολογισμός του 2019 εμπεριέχει ένα κονδύλι της τάξης των 137 εκατ. ευρώ που αφορά τα νομικά πρόσωπα. Ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί αυτό το ποσό θα εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τα νοικοκυριά, οι σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο κατανομής και για το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί θα ληφθούν μέσα στο Νοέμβριο.

Σήμερα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΡΤ υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα όσα είχαμε πληροφορηθεί στις 15 Οκτωβρίου όταν κατατέθηκε το προσχέδιο στην ελληνική Βουλή.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: