Εως 12,4 δισ. ευρώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από το 5G

Η μικτή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη του 5G εκτιμάται μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμμετοχές 5G που διαχειρίζεται το Ταμείο Φαιστός και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ανέφερε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν εκτιμώνται μεταξύ 50.000 και 64.000 στη 10ετία.

Οι κλάδοι που εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάπτυξη του δικτύου 5ης γενιάς είναι ο δημόσιος τομέας και η υγεία με 24%, η βιομηχανία με 18%, οι μεταφορές και τα logistics και οι εταιρείες Κοινής Ωφελείας. Οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου 5G και τις επιμέρους σε υποδομές από τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα 6,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη.

Η βασική ιδέα πίσω από την χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα είναι κατ’ αρχάς η δημοπρασία του φάσματος που έγινε με τη συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καλύπτοντας το 60% του ελληνικού πληθυσμού σε 3 χρόνια και το 94% σε 6 χρόνια. Ακολουθεί η δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών στην οποία το Ταμείο Φαιστός θα παίξει ρόλο, μεταφέροντας πόρους από τα έσοδα της δημοπράτησης του φάσματος, κάπου 93 εκ. ευρώ, στην αγορά. Ακολουθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με την επιχορήγηση ελληνικών επιχειρήσεων για να φθάσουν σε επίπεδο ψηφιακής ωρίμανσης καθώς υστερούν, συμπλήρωσε ο κ. Τζορτζακάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος