ΕΕ: Πρωταθλήτρια στην καινοτομία η Σουηδία-στην 20η θέση η Ελλάδα

Η Σουηδία παραμένει η πιο καινοτόμος χώρα στην Ευρώπη και ακολουθούν η Φινλανδία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Αυτές οι πέντε χώρες είναι οι «Hγέτες της Kαινοτομίας για το 2020, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2020 (European Innovation Scoreboard 2020), της ΕΕ για την καινοτομία που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Στον πίνακα αυτό, η ΕΕ αναλύει τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας των επιμέρους χωρών της ΕΕ, τις συγκρίνει με άλλες χώρες μέσα στην ένωση αλλά και διεθνώς. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να δει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των διαφόρων χωρών αλλά και να εντοπίσει σε ποιους τομείς υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνεται, ενώ η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις αρχές του έτους είχε μεν ένα μικρό αντίκτυπο στη μέση απόδοση της καινοτομίας της ΕΕ «αλλά δεν επηρέασε τη σχετική απόδοση των κρατών μελών ή την παγκόσμια απόδοση της ΕΕ». Η μέση απόδοση της καινοτομίας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 8,9% από το 2012. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Λετονία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

ΕΕ: Πρωταθλήτρια στην καινοτομία η Σουηδία-στην 20η θέση η Ελλάδα

Σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση, οι ευρωπαίοι Επίτροποι Mariya Gabriel και Thierry Breton λένε ότι η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν ουσιαστικό μέρος της συντονισμένης αντιμετώπισης της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού και θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ευρώπης. «Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των τομέων παραγωγής μας, την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και τον ψηφιακό και οικολογικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας. Η έρευνα και η καινοτομία διασφαλίζουν την ετοιμότητα για το μέλλον και είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ε.Ε. ξεπέρασε για δεύτερη χρονιά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο καινοτομίας και συνεχίζει να έχει προβάδισμα έναντι της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. Από το 2012, το χάσμα επιδόσεων της Ε.Ε. με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία έχει αυξηθεί, ενώ το προβάδισμα των επιδόσεων της Ε.Ε. έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής έχει μειωθεί. Η Κίνα είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των επιδόσεων στην καινοτομία μεταξύ των κυριότερων ανταγωνιστών της Ε.Ε. από το 2012, ο οποίος αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές από αυτόν της Ε.Ε.

ΕΕ: Πρωταθλήτρια στην καινοτομία η Σουηδία-στην 20η θέση η Ελλάδα

Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας έχουν πλέον αυξηθεί κατά περίπου εννέα εκατοστιαίες μονάδες από το 2012, ιδίως λόγω της μεγάλης αύξησης των επιδόσεων σε δείκτες όπως η διείσδυση της ευρυζωνικότητας, οι διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις και οι δαπάνες καινοτομίας εκτός Ε & Α. Από το 2012, οι επιδόσεις της καινοτομίας αυξήθηκαν σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ και μειώθηκαν μόνο σε τρία. Οι επιδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, και μειώθηκαν περισσότερο στη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Η διαδικασία σύγκλισης εντός της ΕΕ, όπου οι χώρες με χαμηλότερη απόδοση αναπτύσσονται ταχύτερα από τις χώρες με υψηλότερη απόδοση, συνεχίστηκε και το 2019.

Με βάση τη μέση βαθμολογία τους, τα κράτη μέλη εμπίπτουν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες επιδόσεων. Η Δανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία είναι Ηγέτες Καινοτομίας (Innovations leaders) με επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι Ισχυρά Καινοτόμοι (Strong innovators) με επιδόσεις πάνω ή κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Η θέση της Ελλάδας 

Η Ελλάδα ανήκει στην τρίτη κατηγορία σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, αυτή των Μέτρια Καινοτόμων (Moderate Innovators), μαζί με την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, οι επιδόσεις των οποίων, βρίσκονται λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 20η θέση στον πίνακα της ΕΕ με τα πιο καινοτόμα κράτη, έχοντας σημειώσει, πανευρωπαϊκά, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βελτίωσης την περίοδο 2012-2019 (20,7%).

Ο δείκτης των επιδόσεων καινοτομίας της Ελλάδας για το 2019 βρίσκεται στο 77% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ το 2012 ήταν στο 63%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΕΕ, η χώρα μας έχει επιδόσεις άνω ή κοντά στον μέσο Κοινοτικό όρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν σε θέματα marketing, οργάνωσης και πωλήσεων και σε επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αναπτύσσουν συνεργασίες, υστερεί όμως στο να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία και να επιφέρει έναν θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει επιδόσεις υποδεέστερες του μέσου όρου της Ε.Ε. στις εξαγωγές προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας, στις επενδύσεις Venture Capital, καθώς και στις κορυφαίες δαπάνες Ε&Α στις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: InnovationOrigins

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος