ESOF 2018: Η σημασία της αναπαραγώγιμης έρευνας και η αντιμετώπιση της μεροληψίας δημοσίευσης στην επιστήμη

Θέματα δεοντολογίας στον τομέα της υγείας, οι πολίτες ως ερασιτέχνες επιστήμονες, οι νέες καριέρες στην επιστήμη, το Brexit και η ανισότητα των φύλων στην έρευνα ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum που πραγματοποιείται έως τις 14 Ιουλίου στην Τουλούζη.

Μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες της ημέρας ήταν και αυτή του Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, καθώς και ιδρυτή και διευθυντή του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει επίσης αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την τεράστια συνεισφορά του στην επιστήμη.

Το 2005 ο Ιωαννίδης δημοσίευσε μια έρευνα με τίτλο «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή», όπου παρουσίασε την πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών και λανθασμένων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις σύγχρονες έρευνες. Η έρευνα αυτή έγινε σημείο αναφοράς στον χώρο της έρευνας και μεθοδολογίας και έχει ήδη διαβαστεί από 1,5 εκατομμύρια αναγνώστες.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του ESOF 2018, ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πάρα πολλές μελέτες χρησιμοποιούν δείγματα που είναι πολύ μικρά για να καταλήξουν σε γενικευμένα συμπεράσματα. Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στους ερευνητές, ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιστημονικών περιοδικών και η επιθυμία των ΜΜΕ να ανακοινώνουν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, συνεισφέρουν στην δημοσίευση ανεπαρκών μελετών και στο φαινόμενο της μεροληψίας δημοσίευσης.

ESOF 2018: Η σημασία της αναπαραγώγιμης έρευνας και η αντιμετώπιση της μεροληψίας δημοσίευσης στην επιστήμη

Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος προϋποθέτουν την υιοθέτηση λύσεων με εμπειρικά στοιχεία, τον προγραμματισμό της ερευνητικής ατζέντας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το στοιχείο της έκπληξης που εμπεριέχει η έρευνα. Καθώς το σλόγκαν του φετινού ESOF είναι η ανταλλαγή γνώσεων, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και το άνοιγμα της επιστήμης στο κοινό ενθαρρύνοντας τους πολίτες να γίνουν ερασιτέχνες επιστήμονες.

Στον τομέα της βιοϊατρικής, τα ποσοστά ανταλλαγής γνώσης και δεδομένων έχουν ελαφρώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας είναι αρκετά χαμηλά. “Για να είναι αποτελεσματική η ανταλλαγή, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιστήμονες και να δημιουργηθούν κεντρικές υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή. Επίσης, οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί φορείς θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους επιστήμονες όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεροληψίας στην επιστήμη. Χρειαζόμαστε έρευνα που θα μπορούμε να αναπαράγουμε και μετα-έρευνα για να μετατρέψουμε τις εικασίες σε αποδείξεις και στη συνέχεια σε συγκεκριμένες ενέργειες”, κατέληξε στην ομιλία του ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος