Η πρώτη γειτονιά με τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια βρίσκεται στο Μεξικό

Μπορεί η τεχνολογία να συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η πρόσβαση στη στέγαση; Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση πιστεύει κι αποδεικνύει ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για οικονομικά προσιτή στέγαση σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου.

Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση New Story με έδρα το Σαν Φρανσίσκο η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία της πρώτης γειτονιάς στον κόσμο που θα αποτελείται από 50 εκτυπωμένα σπίτια και η οποία βρίσκεται στην πόλη Ταμπάσκο στο Νότιο Μεξικό. Τα σπίτια αυτά διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο και θα παραδοθούν σε τοπικές οικογένειες οι οποίες σήμερα ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες.

Οι οικογένειες που θα ζήσουν στα σπίτια έχουν μέσο εισόδημα 76,50 δολάρια το μήνα και για πολλές από αυτές θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν εσωτερικές τουαλέτες, υδραυλικές εγκαταστάσεις και αποχέτευση. Επιπλέον, τα σπίτια αυτά είναι αντισεισμικά. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία συνεργάζεται και με την τοπική κυβέρνηση, η οποία παρέχει τόσο τη γη όσο και την υποδομή, όπως νέους δρόμους και ηλεκτρικό ρεύμα, για να εξυπηρετήσει τις 50 οικογένειες στην περιοχή που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Οι οικογένειες που θα κατοικήσουν τα σπίτια θα είναι και οι ιδιοκτήτες.

Μετά από 18 μήνες σχεδιασμού, η New Story ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη εκτύπωση δύο σπιτιών με τη βοήθεια του Vulcan II, ενός γιγαντιαίου εκτυπωτή 10 μέτρων, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σε αγροτικές περιοχές και που είναι ο πρώτος του είδους του. «Πιστεύουμε πως έχουμε αποδείξει τι είναι δυνατό φέρνοντας αυτόν τον εκτυπωτή σε μια αγροτική περιοχή στο Μεξικό, σε μια σεισμική ζώνη και εκτυπώνοντας με επιτυχία τα πρώτα σπίτια», λέει ο Μπρετ Χάγκλερ, συνιδρυτής της New Story.

Η πρώτη γειτονιά με τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια βρίσκεται στο Μεξικό

Η οργάνωση New Story που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια, έχει ήδη κατασκευάσει περισσότερα από 2.700 σπίτια στην Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βολιβία και το Μεξικό. Πριν από δύο χρόνια, συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Icon, για την κατασκευή ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, αρκετά ανθεκτικού ώστε να λειτουργεί ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο εκτυπωτής λειτουργεί με την εκτόξευση σκυροδέματος σε στρώσεις για την κατασκευή δαπέδων και τοίχων. Το λογισμικό παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες κι έτσι το μηχάνημα μπορεί να ρυθμίσει το μείγμα. «Το πρωί το κλίμα μπορεί να είναι ξηρό και αργά το απόγευμα υγρό, αλλά το μείγμα μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε η ποιότητα εκτύπωσης να είναι ίδια», εξηγεί η Αλεξάντρια Λάφτσι, συνιδρύτρια της New Story.

Η τεχνική ομάδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και μια εφαρμογή για να κάνει μικρές προσαρμογές στο σχέδιο, αλλά η διαδικασία εκτύπωσης είναι ουσιαστικά αυτόνομη. Επιπλέον, είναι δυνατή η εκτύπωση πολλαπλών σπιτιών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, τα πρώτα δύο σπίτια εκτυπώθηκαν ταυτόχρονα, μέσα σε συνολικά 24 ώρες. Η New Story συνεργάζεται και με ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Echale a Tu Casa, για να τελειώσει τα τμήματα των σπιτιών που δεν μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα, παρέχοντας έτσι θέσεις εργασίας σε τοπικούς κατασκευαστές.

Πρόκειται για την πρώτη κοινότητα που χρησιμοποιεί αυτό το είδος τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα. Έχουν υπάρξει κάποια άλλα πειράματα με τρισδιάστατα σπίτια, αλλά όλα έχουν συμβεί σε ελεγχόμενες συνθήκες ή σε περιοχές με μικρό κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Η Icon έχει εκτυπώσει και ένα κέντρο υποδοχής για μια κοινότητα στο Ώστιν του Τέξας, που σχεδιάστηκε για χρόνια άστεγους ανθρώπους, ενώ εκτυπώνει κατοικίες 40 τ.μ. στην ίδια κοινότητα που θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2020.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση σκοπεύει να συνεχίσει να διερευνά και άλλες προοπτικές λειτουργώντας ως ένα είδος μεσολαβητή Έρευνας και Ανάπτυξης για τις κυβερνήσεις που διαθέτουν τους πόρους για την οικοδόμηση νέων κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα αλλά που δεν έχουν ακόμα τα εργαλεία για να το κάνουν γρήγορα και οικονομικά. «Πιστεύω ότι, όπως και με τα περισσότερα κοινωνικά ζητήματα, δεν υπάρχει μια λύση και πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές για την επίλυση του προβλήματος στέγασης», λέει η Λάφτσι. «Αυτό που θέλουμε είναι να αναπτύξουμε πολλαπλά εργαλεία διαφορετικών τεχνολογιών – είτε πρόκειται για υλικό, λογισμικό, διαδικασίες – στα οποία θα μπορούμε να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε την κοινότητα άμεσα και οικονομικά». Το πρότζεκτ έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες θέλουν να δωρίσουν γη για την οικοδόμηση παρόμοιων κοινοτήτων.

ΠΗΓΗ: FastCompany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος