Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της εξαγγελθείσας πορείας για την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία προβλέπει αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και ιστορικά χαμηλά επιτόκια για αρκετό διάστημα μετά από αυτό για την αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν βλέπω λόγο για να αποκλίνουμε από τις ενδείξεις που δίνουμε σταθερά με τις εισαγωγικές δηλώσεις μας στις συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

«Πριν κάνουμε τις όποιες αλλαγές στις παραμέτρους της πολιτικής μας – τα επιτόκια, τις αγορές ομολόγων και την κατεύθυνση για το μέλλον – πρέπει να έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει πράγματι προς τον στόχο μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θα διατηρηθεί εκεί, ακόμη και με λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Σε χαμηλό επίπεδο τριών εβδομάδων υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα τριών εβδομάδων μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι δεν βλέπει λόγο απόκλισης από την πολιτική της, η οποία προβλέπει ιστορικά χαμηλά επιτόκια και αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος υποχώρησε στα 1,0629 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,2% στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το ευρώ είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 1,09 δολάρια τον Μάρτιο – για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου – καθώς ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι είχε μειωθεί η ανάγκη για επεκτατική πολιτική, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την πιθανότητα μίας αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2018. Έκτοτε, όμως, αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωναν ότι οι αγορές είχαν προχωρήσει πάρα πολύ με την προεξόφληση μίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

«Ο Ντράγκι έκανε πολύ σαφές ότι δεν επιδιώκει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής, ότι η πολιτική είναι αναγκαίο να παραμείνει επεκτατική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι πιο θετικές προοπτικές (για την οικονομία) στηρίζονται σε αυτή την επεκτατική πολιτική», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Το δολάριο ενισχύθηκε από την εξασθένιση του ευρώ και ανατιμήθηκε 0,1% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Μάριο Ντάγκι: Τα τρία χαρακτηριστικά της ανάκαμψης

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο και αποκτά δυναμική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. «Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι, καθώς η ώθηση από τις τιμές του πετρελαίου μειώνεται, η οικονομία επιταχύνεται αντί να επιβραδύνεται», σημείωσε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, τρία χαρακτηριστικά της ανάκαμψης, «τα οποία μας δίνουν πίστη ότι μπορεί να αποκτά τη δική της δυναμική, αν και – με δεδομένη την ένταση της πτώσης, από την οποία βγαίνουμε – η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να έχει κρίσιμη σημασία για τη διευκόλυνση της μετάβασης».

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάκαμψη ωθείται από έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της κατανάλωσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος από εργασία. Καθώς το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και, οι αρχικά, χαμηλές τιμές πετρελαίου επηρέασαν την καταναλωτική δαπάνη, η αγορά εργασίας ενισχύθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα επιταχύνθηκε. Περίπου το 50% της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος από εργασία από τα μέσα του 2014 μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της απασχόλησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 50% εξηγείται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό που ενίσχυσε τους πραγματικούς μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδότησε περαιτέρω την αύξηση της απασχόλησης, καθώς τα νοικοκυριά διατήρησαν σταθερό το ποσοστό αποταμίευσής τους, οδηγώντας σε υψηλότερη απασχόληση, εισόδημα και δαπάνες. Καθώς η συνολική ζήτηση ενισχυόταν, οι επενδύσεις σημείωναν επίσης μία κυκλική ανάκαμψη, που αναμένουμε να ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, οι επενδύσεις παραμένουν 10% χαμηλότερες από το υψηλότερο επίπεδο που είχαν φθάσει πριν από την κρίση και αρκετά κάτω από την ιστορική τους τάση.

Αυτό που είναι σημαντικό, σημείωσε ο Ντράγκι, είναι ότι η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε σε ένα πλαίσιο βελτίωσης των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης. Για πρώτη φορά από την έναρξη της Νομισματικής Ένωσης, οι δαπάνες αυξάνονται με παράλληλη μείωση του χρέους. Ιδιαίτερα στις χώρες που είχαν πιεσθεί προηγουμένως, σημειώθηκε σημαντική μείωση του λόγου του χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι η ευρεία βάση της μεταξύ των οικονομικών τομέων και των χωρών, που σημαίνει ότι όχι μόνο έχει ενισχυθεί, αλλά έχει γίνει και πιο ομογενοποιημένη στην Ευρωζώνη. «Αυτό αντανακλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των μέτρων μας για τη μείωση των διαφορών όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες μεταξύ των χωρών». πρόσθεσε. Το ποσοστό των τομέων της οικονομίας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με θετικό ρυθμό ανάπτυξης βρισκόταν πάνω από το 80% στο τέλος του 2016 – πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 73% και από το επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της ανάκαμψης το 2009-2011. Αντίστοιχα, η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των οικονομικών τομέων και των χωρών έχει μειωθεί, επίσης, σημαντικά και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 και για τις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Μοιράσου το άρθρο: