Η Άγκυρα επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσει την ειδική μεταχείρισή της στο εμπόριο

Η Τουρκία δήλωσε πως η απόφαση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να της στερήσουν την προτιμησιακή μεταχείριση στον τομέα του εμπορίου αντιβαίνει στον δηλωμένο σκοπό των δύο χωρών να αυξήσουν τις ανταλλαγές τους και βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στον αμοιβαίο σκοπό μας να φθάσουμε έναν όγκο εμπορικών ανταλλαγών ύψους 75 δισεκ. δολαρίων (…) και θα έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν.

«Εξακολουθούμε να θέλουμε τη συνέχιση του σκοπού μας που είναι να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες θεωρούμε στρατηγικό εταίρο», πρόσθεσε η υπουργός στο Twitter.

Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου γα το Εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα τερματίσει, κατόπιν εντολής του Ντόναλντ Τραμπ, το καθεστώς που είχε παραχωρηθεί στην Τουρκία και στην Ινδία ως αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο ενός Γενικευμένου Συστήματος Προτιμήσεων (SGP).

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες να εξάγουν στο αμερικανικό έδαφος ορισμένα προϊόντα χωρίς τελωνειακούς δασμούς εφόσον τηρούν μια σειρά κριτηρίων που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση δικαιολογεί την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή έφθασε σε ένα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης που δεν την καθιστά πλέον επιλέξιμη για προτιμησιακή πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κακό σημείο. Οι δύο χώρες πέρασαν μια διπλωματική κρίση το περασμένο καλοκαίρι, επιβάλλοντας αμοιβαία η μία στην άλλη τελωνειακούς δασμούς.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που το USTR ξεκίνησε τον Αύγουστο την εξέταση της επιλεξιμότητας της Τουρκίας για το πρόγραμμα SGP, που κατέληξε στη σημερινή απόφαση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν τουρκικά προϊόντα αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων μέσω του προγράμματος SGP το 2017, δηλ. το 17,7% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών από τη χώρα αυτή, κυρίως οχήματα, εξαρτήματα αυτοκινήτων και πολύτιμα μέταλλα.

Από την πλευρά της, η Ινδία δήλωσε ότι η επίδραση της απόφασης αυτής στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι μικρή.

Οι ετήσιες εξαγωγές της Ινδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται σε 80 δισεκ. δολάρια σχεδόν, αλλά εκείνες που καλύπτονται από το SGP αντιπροσωπεύουν μόλις 5,6 δισεκ. δολάρια, δήλωσε ο γραμματέας Εμπορίου της Ινδίας Ανούπ Βανταβάν.

«Η αποχώρηση από το SPG δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις εξαγωγές της Ινδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Βανταβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PTI (Press Trust of India).

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ο Ντ. Τραμπ κόβει τις εμπορικές διευκολύνσεις σε Τουρκία και Ινδία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος