Την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου από την Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντας υπερβολικά υψηλές τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για δημοσιονομικές περικοπές.

«Δεν χρειάζεται άλλος ένας γύρος παρακινδυνευμένων διαπραγματεύσεων»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνόδου των G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ο Τζακ Λιου τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση σε αυτές τις συζητήσεις».

Ο Λιου είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Μαΐου στη Σεντάι της Ιαπωνίας, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση» αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής μέρους του χρέους, τον Ιούλιο.

«Ιδίως καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν μια ιδιαίτερα ατυχής στιγμή να έχουμε άλλον έναν γύρο παρακινδυνευμένων διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα», κατέληξε.

Ο Τζακ Λιου είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στην Ουάσινγκτον.

Επαφές του Έλληνα υπουργού Επικρατείας στην Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με τον Ειδικό Συνεργάτη του Προέδρου Ομπάμα και διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του National Security Council (NSC), Τσάρλι Κάπτσαν και με τον διευθυντή Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου του NSC, Μαρκ Σαπίρο, στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον κ. Κάπτσαν «σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, τόνισε τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου, τα οποία -όπως επιβεβαίωσε και η Eurostat- υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο ουσιαστικά σήμανε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος».

«Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας για τις περιφερειακές εξελίξεις. Επίσης, η αμερικανική πλευρά συνεχάρη την Ελλάδα για το ρόλο της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ υπογραμμίστηκε η ενεργή συμβολή της χώρας στην προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας».

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: