Τον αμερικανικό κολοσσό της αγροχημικής και αγροτικής βιομηχανίας Monsanto επιδιώκει να εξαγοράσει ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer, έναντι 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά ή 62 δισ. δολαρίων συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αγροχημικών.

Όπως ανακοίνωσε η Bayer, η πρόταση που έγινε προς την διοίκηση της Monsanto αντιπροσωπεύει ένα υπερτίμημα (premium) 37% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για τη σχεδιαζόμενη προσφορά.

Η Monsanto αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Bayer είχε καταθέσει προσφορά για τον όμιλο, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών, με έναν από τους βασικούς μετόχους της γερμανικής εταιρίας να χαρακτηρίζει την κίνηση ως μια αλαζονική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας.

Η Bayer διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού χρέους και μετοχών. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως αναμένει οι συνέργειες να συνεισφέρουν ετησίως στα κέρδη της περίπου 1,5 δισ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/JENS WOLF

Μοιράσου το άρθρο: