«Σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ

“Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποίησε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι καλά εξοπλισμένες για να τα αντιμετωπίσουν.

«Όπως πολλοί από εσάς, βλέπω σύννεφα καταιγίδας να μαζεύονται και φοβάμαι ότι η δουλειά για την πρόληψη μίας κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg.

Ο Λίπτον προειδοποίησε ότι οι εντάσεις μπορεί να θέσουν υπό πίεση και σε αχαρτογράφητα νερά τους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής. «Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι χώρες θα επιτύχουν τα σημαντικά περιθώρια που είχαν πριν από δέκα χρόνια για να αντιμετωπίσουν μία ύφεση», είπε. Τα μέτρα στήριξης πιθανόν να είναι επίσης δύσκολο να «πουληθούν» πολιτικά, δεδομένου του οικονομικού βάρους που δημιουργούν, πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος, ωστόσο, είναι ο σημερινός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αν τεθούν σε ισχύ όλοι οι επαπειλούμενοι δασμοί, έως το 2020 θα έχουν χαθεί τρία τέταρτα του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ.

«Αυτό θα ήταν ένας αυτοτραυματισμός. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οδηγήσει αυτή η εκεχειρία (που ανακοινώθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου) σε μία διαρκή συμφωνία που θα αποφεύγει την ενίσχυση ή διάχυση των εντάσεων». Αν δεν συμβεί αυτό και υπάρξει αδιέξοδο, θα μπορούσε να υπάρξει ένας ζημιογόνος «κατακερματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας, που θα προκαλέσει ύφεση, είπε ο Λίπτον.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος