Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής Monsanto αποδέχθηκε την Τρίτη το βράδυ τη βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της γερμανικής εταιρείας Bayer, ανοίγοντας τον δρόμο για την συγχώνευση των δυο εταιρειών σύμφωνα με την Wall Street Journal.

To ντιλ αναμένεται να σφραγισθεί το απόγευμα της Τετάρτης που συνεδριάζει το εποπτικό συμβούλιο του γερμανικού κολοσσού.

Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 130 δολαρίων περίπου ανά μετοχή ή πάνω από 65 δισ. δολάρια συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της Monsanto, από την Bayer.

Η αρχική προσφορά της Bayer ήταν 122 δολάρια η μετοχή και έγινε πριν τέσσερις μήνες περίπου για να ακολουθήσει δεύτερη ύψους 127,5 δολάρια που επίσης δεν έγινε δεκτή από το ΔΣ της Monsanto για να ακολουθήσει η τελευταία των 130 δολαρίων περίπου ανα μετοχή.

Η τελευταία προσφορά προβλέπει επίσης ότι η γερμανική εταιρεία θα πληρώσει αποζημίωση πολύ μεγαλύτερη της αρχικής των 1,5 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.

Μερικοί αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο η Bayer μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τόσο μεγάλης εξαγοράς απο την στιγμή που το καθαρό χρέος της ανερχόταν σε 17,5 δισ. δολάρια το 2015 έναντι 7 δισ. το 2011.

Μετά την συγχώνευση, το 50% των πωλήσεων του νέου γκρούπ θα προέρχεται από τον τομέα των επιστημονικών καλλιεργειών (crop science).

Μοιράσου το άρθρο: