Ν. Βέττας: Η χώρα έχει μια τεράστια ευκαιρία – Το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» (video)

Τα 32 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν τόπο μόνο εάν χρησιμοποιηθούν με τρόπο καταλύτη, δηλαδή να φέρουν περισσότερα χρήματα και ανθρώπινο κεφάλαιο, υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις» ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, αναπληρωτής πρόεδρος της «Επιτροπής Πισσαρίδη» και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Έτσι όπως είμαστε, με χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων, η ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία θα κινηθεί κατά μέσο όρο με ένα ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από το 1,5% – 1,7%, σημείωσε. Αυτό δεν θα σημαίνει σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο πάνω από το 65% του εισοδήματος της Ευρώπης και θα παραμείνουμε εκεί, «μόνο εάν αλλάξει η μηχανή της οικονομίας θα μπορούμε να πετύχουμε σιγά σιγά μία σύγκλιση».

Οι αλλαγές που περιγράφονται στο σχέδιο μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% τον χρόνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βέττας, «τρεις είναι οι πρώτες γραμμές της μάχης»:

  • η ανεργία,
  • πρέπει να επενδύσουμε από σήμερα στο ανθρώπινο κεφάλαιο,
  • για να δημιουργηθούν δουλειές, πρέπει να υπάρχει παραγωγή και επιχειρήσεις – απαραίτητη, λοιπόν, η πρόσβαση σε κεφάλαια.

Το μέγεθος όλων των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να μεγαλώσει, απαραίτητη η πρόσβαση για όλες σε χρηματοδότηση, για να μεγαλώσουν και να γίνουν καινοτόμες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, κουβαλάμε μια δεκαετή κρίση, ούτε τα δημοσιονομικά μας θα είναι ευσταθή, «εάν δεν αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα, η χώρα έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία».

Εάν διορθωθούν τα τέσσερα-πέντε σημεία στα οποία υπάρχουν αγκυλώσεις και εμποδίζουν τις αγορές να λειτουργούν ως αγορές και τη δημόσια διοίκηση να ως δημόσια διοίκηση, η δυνατότητα εκτίναξης προς τα πάνω είναι πάρα πολύ μεγάλη, εκτίμησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη φορολόγηση, τόνισε πως υπάρχει μία πληθώρα διαφορετικών συντελεστών και κανόνων που δημιουργεί πλήρη σύγχυση.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει μία απλούστατη φορολογική κλίμακα, η οποία να μην αλλάζει πολύ συχνά, και να γνωρίζει κάποιος ότι για οποιοδήποτε εισόδημά του θα έχει αυτή την απλή και διαφανή φορολόγηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος