Στη δίνη του κορονοϊού η παγκόσμια οικονομία. Οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, με ασαφή ορίζοντα αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία της νόσου.
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο υπουργός οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης Τόμας Σέφερ αυτοκτόνησε γιατί όπως υποστηρίζει συνεργάτης του ένιωθε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

Την ώρα που πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούνται να τηρήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη μάχη κατά της επιδημίας, οι πολιτικοί ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις καθώς η ανάγκη καταπολέμησης του νέου κορονοϊού έρχεται σε αντίθεση με την εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ οι περισσότεροι αναζητούν τη χρυσή τομή, άλλοι όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο υποτιμούν τον κίνδυνο της νόσου δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική επιβίωση έναντι της δημόσιας υγείας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι θα πεθάνουν; Θα πεθάνουν. Λυπάμαι, λυπάμαι. Έτσι είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων επειδή υπάρχουν 60 εκατομμύρια θάνατοι από τροχαία τον χρόνο. Μιλάω με τον κόσμο, θέλουν να δουλέψουν, αυτό λένε από την πρώτη στιγμή».

Ο Μπολσονάρο βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή κόντρα με τους τοπικούς κυβερνήτες αλλά και τον υπουργό Υγείας, ενώ το τουίτερ αφαίρεσε το βίντεο όπου ο πρόεδρος εμφανίζεται  να μιλά σε ένα πλανόδιο μικροπωλήτη τασσόμενος κατά των περιοριστικών μέτρων.

Την ανάγκη μέτρων προστασίας υποβαθμίζει και ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος συμμετείχε σε αγώνα χόκεϊ επί πάγου και υιοθετώντας μια μάλλον παράδοξη στάση έναντι του κινδύνου, λέγοντας: «Είναι καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος, παρά γονατιστός».

Στη Γερμανία, όπου ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης φέρεται να αυτοκτόνησε υπό το βάρος των αναμενόμενων οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει ότι η προστασία της υγείας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη, δηλώνοντας ότι:
«Κατά την άποψή μου είναι κυνικό να ξεκινούν τώρα κάποιοι συζητήσεις λέγοντας ότι τα ζητήματα της υγείας πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα και να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της οικονομίας. Η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας».

Σαφή θέση υπέρ της δημόσιας υγείας παίρνει πλέον και η Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν να επισημαίνει πως: «Νο1 στόχος του προέδρου είναι η υγεία του αμερικανικού πληθυσμού. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία σε αυτήν τη χρονική περίοδο».

Την ίδια ώρα, η διαμάχη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συντονισμού και οικονομικής αλληλεγγύης συνεχίζεται. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί και με άλλες μορφές, πέραν των κορωνο-ομολόγων. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι οι οικονομικές διαφωνίες θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 Eurogroup για τον κορονοϊό

Tη σύγκληση του Eurogroup στις 7 Απριλίου για να ενεργήσει βάσει της εντολής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου για να ενεργήσει βάσει της εντολής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής απάντησης στον κορονοϊό, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάριο Σεντένο.

Η Ε.Ε. και οι τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση στις τράπεζες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών τους από δάνεια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού και μπορεί να εξετάσει και άλλα μέτρα, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ έχουν παράσχει ευελιξία στις τράπεζες σχετικά με την εφαρμογή των λογιστικών κανόνων για τις ζημιές που έχουν από δάνεια, αλλά οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν προσφέρει στις τράπεζες διετή αναστολή εφαρμογής του αντίστοιχου κανόνα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και την εφαρμογή της υφιστάμενης ευελιξίας, ώστε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανακούφιση στις τράπεζες εντός του ισχύοντος πλαισίου. Το IFRS 9 και ο ορισμός του μη εξυπηρετούμενου δανείου, με βάση το εποπτικό πλαίσιο, παρέχουν ήδη έναν μεγάλο βαθμό ευελιξίας».

Ε.Ε. και Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί ποσό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.), ανέφερε μια εκπρόσωπος.

Οι χώρες αυτές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ για την αγορά ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, θα είμαστε πάντα εκεί για τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, που ανήκουν στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σε ανακοίνωσή του. «Θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας του αλλά και να προωθήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πακέτο, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τους «ανατολικούς εταίρους» της ΕΕ, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις πρωτοβουλίες στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επαινώντας όμως ταυτόχρονα και την Κίνα. Οι Κινέζοι «είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, μετά την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο Βελιγράδι.

Πηγές : ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το άρθρο: