Eurogroup: “Παράθυρο” Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων από το 2020 (video)

Θετικά ήταν τα μηνύματα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Ελσίνκι. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να αρχίσει από την επόμενη χρονιά. Στη συνεδρίαση του Eurogroup που προηγήθηκε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του και για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το Ελσίνκι, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η σχετική συζήτηση το 2020.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τονίζοντας ότι η άποψη που διατύπωσε για το θέμα στην Ευρωβουλή η Κριστιν Λαγκάρντ, βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο.

Το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ δήλωσε από την πλευρά του πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Eurogroup: “Παράθυρο” Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων από το 2020 (video)Θετική ήταν η στάση του Eurogroup και στο ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής ενός μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, θα βελτιώσει τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους. Ο κ. Σταϊκούρας, ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 και της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα σε περίπου 10 μέρες.

«Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα το Δεκέμβριο όταν θα εξετάσουμε την έκθεση στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Υπολογίζεται ότι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

  • Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
  • Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Την ερχόμενη εβδομάδα φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, για να προετοιμάσουν την ατζέντα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Eurogroup: “Παράθυρο” Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων από το 2020 (video)
EPA/KIMMO BRANDT

Η ατζέντα του Eurogroup

Οι υπουργοί, που πραγματοποίησαν στο Ελσίνκι την τακτική μηνιαία τους συνεδρίαση, συζήτησαν για το πώς να αναθεωρήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να βελτιωθεί η ποιότητά τους και «να δημιουργηθεί περιθώριο για επενδύσεις, που είναι σημαντικό για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τρόπους για να βελτιωθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύτες και να τονωθεί η ανάπτυξη, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εισαγάγει κοινούς κανόνες που να διέπουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Προσερχόμενος στη ίδια συνεδρίαση, ο Λεμέρ δήλωσε ότι για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ χρειάζεται ένα «κοινό πλαίσιο» για τα ψηφιακά νομίσματα και επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος Libra της Facebook στην ΕΕ. Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «δημόσιου ψηφιακού νομίσματος» χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, θετικά αντιδρούν οι αγορές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν ραγδαία αποκλιμάκωση και να κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά το πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

ΕΚΤ: Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής με στόχο ενίσχυση της Ευρωζώνης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος