Τα «success stories» πέντε τολμηρών ιδεών και τα βήματα που ακολούθησαν οι εμπνευστές τους, προκειμένου να θέσουν τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη τους, παρουσίασαν και συζήτησαν πετυχημένοι νέοι επιχειρηματίες με μαθητές της 3ης Λυκείου των σχολείων του δήμου Κηφισιάς. Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες που μετουσιώθηκαν τελικά σε επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, με ανήσυχο πνεύμα, που ζουν στην Ελλάδα και «τόλμησαν» να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα εν μέσω κρίσης.

idea
Η οικονομική κρίση δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αρκεί να ακολουθήσουν αυτό που τους αρέσει και αγαπούν

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στο δημαρχείο της Κηφισιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (16-22 Νοεμβρίου 2015).

Οι ομιλητές μίλησαν στους μαθητές με αμεσότητα, παραθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες και παροτρύνοντάς τους να συζητούν και να μοιράζονται τις καινοτόμες ιδέες τους με τους φίλους τους προκειμένου το «Εμπνέομαι, τολμώ, επιχειρώ», που ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης, να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εποχή που ζούμε έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ καινοτόμες ιδέες και δημιουργίες από τους νέους. «Στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των επαγγελματικών μας επιλογών. Περισσότεροι από τους μισούς δικηγόρους έχουν κλείσει τα γραφεία τους, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ασχολούνται με άλλα πράγματα, οι γιατροί αντιμετωπίζουν δυσκολίες και το κάποτε must πτυχίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει γίνει το πιο δυνατό δελτίο ανεργίας. Σε αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη να ρίξουμε το σπόρο της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας».

Πώς γεννήθηκε το πολύ επιτυχημένο «i-kiosk» της Intale

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ιστορία της ομάδας «Intale» που πραγματικά μοιάζει με σενάριο

i-kiosk
i-kiosk

επιστημονικής φαντασίας. Ο Ορέστης Τζανετής, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, μετέφερε στους μαθητές την προσωπική του εμπειρία. «Ξεκινήσαμε μόλις με 50 ευρώ και στη συνέχεια με σκληρή δουλειά και όραμα μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δημιουργήσαμε την εταιρεία» είπε χαρακτηριστικά. Αντικείμενο της εταιρείας είναι ένα πρόγραμμα (i-kiosk) το οποίο απευθύνεται σε περίπτερα και μίνι μάρκετ και οργανώνει όλο το κατάστημα εκμεταλλευόμενο το barcode των προϊόντων. Η εταιρεία ονομάζεται Intale και το i-kiosk αποτελεί το βασικό προϊόν της. Ο κ. Τζανετής τελείωσε την παρουσίασή του προτρέποντας τους μαθητές «να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό γιατί, όταν κάτι το αισθάνεσαι, μπορείς να το δημιουργήσεις».

Καινοτομίες στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με έμπνευση τον Πόντο

Apson Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Apson Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Για την δική της πορεία προς το όνειρο και την πραγματοποίηση των στόχων της, έκανε λόγω από την πλευρά της η δρ Αναστασία Ψωμιάδη, ιδρύτρια της εταιρείας «Apson» (Άψον-άναψε- λεξικό ποντιακής διαλέκτου), που ειδικεύεται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Eμπνεόμενη από τον Πόντο και τους πρόγονούς της, και συνδυάζοντας την έντονη κοινωνική και πολιτιστική της δράση, κατάφερε να ανάψει τη φλόγα που είχε μέσα της και να υλοποιήσει το όραμα της. «Με πάθος, όραμα, πολλή δουλειά και συνεργαζόμενη με τους καλύτερους ανθρώπους, τα καταφέραμε. Κι εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε. Στην αναζήτηση των στόχων σας, μην φοβάστε αν σας κλέβουν τις ιδέες! Δεν μπορούν να τις διαχειριστούν. Εσείς μπορείτε που έχετε το όραμα!» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ψωμιάδη.

Athens Book -ένας οδηγός πόλης στο κινητό μας

«Η τεχνολογία εμπλέκεται παντού. Ξεκινήστε σήμερα, προετοιμαστείτε, κάνετε το μεγάλο βήμα,

Athens Book, ένας εύχρηστος οδηγός πόλης στο κινητό μας
Athens Book, ένας εύχρηστος οδηγός πόλης στο κινητό μας

υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που προσφέρουν μαθήματα προγραμματισμού δωρεάν, είναι εξαιρετικά εργαλεία» παρότρυνε τους μαθητές ο Γιώργος Πάνζαρης, συν-ιδρυτής του «Athens Book», ενός οδηγού πόλης που παρουσιάστηκε το 2009 ως δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή αυτή δίνει επίκαιρη και έξυπνη πληροφόρηση όπως που βρίσκονται διανυκτερεύοντα φαρμακεία, τα φθηνότερα βενζινάδικα κ.α., και μάλιστα την ώρα που ο πολίτης πραγματικά τη χρειάζεται.

«Πυξίδα», ένα μουσικό σχολείο που διαφέρει  

"Πυξίδα", ένα διαφορετικό μουσικό σχολείο
«Πυξίδα», ένα διαφορετικό μουσικό σχολείο

Μια διαφορετική μουσική σχολή ήταν το επόμενο επιχειρηματικό βήμα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Την δική τους «Πυξίδα», όνομα και της σχολής τους στην Κηφισιά, βρήκαν οι Φίλιππος και Λευτέρης Πλιάτσικας. Τα δύο αδέρφια με την πολυετή παρουσία στο χώρο της μουσικής αποφάσισαν τη δημιουργία μιας νέου τύπου μουσικής σχολής, που στόχο έχει να βοηθήσει όλους όσοι επιθυμούν να λάβουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική, σε ένα περιβάλλον γεμάτο καλλιτεχνικά χρώματα και μελωδίες, με καταρτισμένους καθηγητές και με μια διαφορετική φιλοσοφία από τις αντίστοιχες μουσικές σχολές. «Στηριζόμαστε πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στην αγάπη μας για την μουσική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Πλιάτσικας, μέλος του συγκροτήματος «Όναρ» και συνιδιοκτήτης της μουσικής σχολής «Πυξίδα».

Neopolis.gr -το πιο αναπτυσσόμενο, ελληνικό, νεανικό blog της χώρας

Τον Μάρτιο του 2012 ξεκίνησε το Neopolis.gr, μια νεανική-φοιτητική κοινότητα του ελληνικού διαδικτύου που σήμερα έχει μεγάλη απήχηση και αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο νεανικό blog της χώρας. Τη στιγμή που ο αριθμός των νέων οι οποίοι δραπετεύουν στο εξωτερικό, είτε για σπουδές είτε για εύρεση εργασίας, αυξάνεται δραματικά, κάποιοι άλλοι νέοι κάνουν τη δική τους επαγγελματική προσπάθεια παραμένοντας στη χώρα μας και προσπαθώντας για το καλύτερο. «Το Ελευθέριος Βενιζέλος πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή του καθενός, τόνισαν οι Παναγιώτης Κουτσούκος και Αριστείδης Μπούστρας από το Neopolis.gr, οι οποίοι παρουσίασαν την δική τους ιστορία και επεσήμαναν πως συνεχώς ανανεώνουν την δουλειά τους με στόχο να αυξάνεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών και το blog να παραμείνει στις μηχανές αναζήτησης μεγάλης μερίδας του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Neopolis.gr -μια νεανική, φοιτητική κοινότητα του ελληνικού διαδικτύου που αποτελεί ένα  ολοένα αναπτυσσόμενο νεανικό blog της χώρας
Neopolis.gr -μια νεανική, φοιτητική κοινότητα του ελληνικού διαδικτύου που αποτελεί ένα ολοένα αναπτυσσόμενο νεανικό blog της χώρας

 

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: