58o Φεστιβάλ Φιλίππων: Έναρξη στις 4 Ιουλίου

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει έναν νέο τίτλο, μια νέα θεματική που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, με χαρακτήρα επίκαιρο και διαχρονικό. Φέτος το καλοκαίρι, παίρνοντας σαν αφορμή – και θέλοντας με τον «τρόπο» του να πει το δικό του παρών – στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, φέτος είναι αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους.

Ο Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Φιλίππων, επισημαίνει ότι: “Στην αρχαία τραγωδία άγγελος είναι συνήθως ένα πρόσωπο ανώνυμο, που αφηγείται στους ήρωες γεγονότα που συνέβησαν εκτός σκηνής, μέσα στο παλάτι ή στο ναό.
Στο χριστιανισμό, οι άγγελοι σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαμασκηνό είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες και κατά χάριν αθάνατες, δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η ίδια η αγγελία.

Συνδυάζοντας τις δύο έννοιες, εφτά Άγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.

58o Φεστιβάλ Φιλίππων: Έναρξη στις 4 Ιουλίου

Πρώτος θα είναι ο Άγγελος των Περσών του Αισχύλου. Θα μιλήσει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων.

Δεύτερος Άγγελος, ο άγγελος του Θουκυδίδη και η διήγησή του για τη μάχη της Αμφίπολης.

Ο τρίτος Άγγελος θα είναι από τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα μιλήσει για τη θρυλική εκείνη ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα βασιλέα, που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες ύστερα από το θάνατό του.

Θα ακολουθήσει ο Απόστολος Παύλος, ως τέταρτος Άγγελος, με την «επιστολή της χαράς» προς Φιλιππησίους, την «επιστολή της ταπεινοφροσύνης». Αφήνει την καρδιά του να εκφραστεί με τον πιο αυθόρμητο και τρυφερό τόνο, για να ευχαριστήσει τους χριστιανούς των Φιλίππων, μέσα από τη φυλακή του”.

Συνεχίζοντας ο κ. Γκόνης, αναφέρει: “Πέμπτος Άγγελος ο Πλούταρχος, με τους Παράλληλους Βίους του και την περιγραφή του για τη μάχη των Φιλίππων, μέσα από το βιβλίο του Δίων-Βρούτος.

Ο έκτος Άγγελος θα έρθει μαζί με τον Σαίξπηρ και τον  Ιούλιο Καίσαρα για να μας πει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων.

Ο έβδομος, τελευταίος αλλά όχι έσχατος, θα είναι ο Άγγελος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, ενός σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων. Ένας άγγελος που γράφεται τώρα και που θα μιλήσει για τους σημερινούς Φιλίππους, σαν κάποιος καντινιέρης έξω από το αρχαίο θέατρο που καταφτάνει για να πει ένα μεγάλο μαντάτο”.

58o Φεστιβάλ Φιλίππων: Έναρξη στις 4 Ιουλίου

Εφτά ηθοποιοί, μεταξύ αυτών η Λυδία Φωτοπούλου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, εφτά κείμενα και η φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη και της Λίας Ναλμπαντίδου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δύο φωτογράφοι θα απαθανατίσουν με τη δική τους ματιά εφτά Αγγέλους, αυτούς που θα κοσμούν τις αφίσες και τα μπάνερ του φετινού φεστιβάλ, αλλά και άλλα φωτογραφικά θέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής.

Θα είναι μια παράσταση όπου θα εναλάσσεται ο λόγος με την εικόνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του εικαστικού μέρους της παράστασης θα έχει ο Στράτος Καλαφάτης ενώ του θεατρικού μέρους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης.

Φυσικά αυτή δε θα μπορούσε να είναι η μοναδική παραγωγή του φετινού Φεστιβάλ, ενός θεσμού που έχει σαν στόχο κάθε χρόνο να παράγει δικά του πράγματα, ώστε να είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ.

Φέτος, δύο σημαντικοί νέοι ποιητές, ο Βασίλης Αμανατίδης και η Γλυκερία Μπασδέκη θα παρουσιάσουν -ο καθένας με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο- ποιήματά τους στο κοινό της πόλης. Ο νέος, πολλά υποσχόμενος, σκηνοθέτης Μιχάλης Αγγελίδης, θα μεταφέρει στη σκηνή το διήγημα του Αριστείδη Αντονά «Τα κτίσματα», ενώ η δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει για ένα τριήμερο έργα του Σαίξπηρ, του Γκολντόνι και του Αριστοφάνη και παράλληλα οι καθηγητές και οι μαθητές της σχολής θα μιλήσουν για τις σπουδές τους και την τέχνη τους.
Οι εκδηλώσεις αυτές, μαζί με τις φιλοξενίες του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, προβολές ταινιών και εκθέσεις, θα πραγματοποιηθούν στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και σε άλλους, απρόβλεπτους χώρους της Καβάλας, που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του πια να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ο άλλος μεγάλος πυρήνας του Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου – όπου η μια του παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα εδώ – του ΚΘΒΕ, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και παραστάσεις καταξιωμένων σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος