Ξεκινάει από σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς, η μεγάλη γιορτή της τέχνης του animation, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ερμούπολη της Σύρου με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Με περισσότερες από 300 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, η 8η διοργάνωση θα είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας του animasyros.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην αλληλεπίδραση του animation με τις κατεστημένες τέχνες, την επιστροφή σε πιο παραδοσιακές φόρμες (το χειροποίητο και το ζωγραφιστό κινούμενο σχέδιο), την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου (ισότητα και σχέσεις των φύλων), τις μικρές προσωπικές ιστορίες, την ποίηση και τον χορό, το συναίσθημα αλλά και την επίκαιρη επιμονή στα πολιτικά, με την ευρεία έννοια, μηνύματα (θέματα αναπηρίας, προσφυγικό κ.α.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, σκοτεινό χιούμορ, ακόμα και ταινίες τρόμου.

Για πρώτη φορά, το φεστιβάλ animasyros συνεργάζεται εφέτος με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου επιλεγμένα αποσπάσματα της διάσημης οπερέτας Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους ζωντανεύουν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με φόντο το ονειρικό ψηφιακό σκηνικό και τα εκπληκτικά animation της Ειρήνης Βιανέλλη.

Στη νέα ενότητα του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι ταινίες μεγάλου μήκους, που διεκδικούν το βραβείο κοινού.

Ανάμεσα στα μέλη της φετινής Κριτικής Επιτροπής, η Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου (NOVA, FLIX.GR), η Ελληνοαμερικανίδα Aliki Theofilopoulos, animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive- producer της Disney και η Σλοβένα animator, Spela Cadez.

Παράλληλα με τα χρέη της ως μέλους της κριτικής επιτροπής η Aliki Theofilopoulos θα παρουσιάσει οκτώ ταινίες απ’ την μέχρι σήμερα διαδρομή της, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και έξι ταινίες της Spela Cadez.

Ανάμεσα στους πολλούς και σημαντικούς προσκεκλημένους του φεστιβάλ, ξεχωρίζει φέτος ο Ari Folman: ο Ισραηλινός σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου “Βαλς με τον Μπασίρ”, που επιστρέφει στην Ελλάδα σε ένα διάλειμμα από την δημιουργία του επόμενου πολυαναμενόμενου πρότζεκτ του, την animation διασκευή του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται επίσης εφέτος ειδικά αφιερώματα σε διακεκριμένους animator, αλλά και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά από επαγγελματίες του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: