Η αφαίρεση πίνακα στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ προκαλεί αντιδράσεις

Η Πινακοθήκη του Μάντσεστερ στην Αγγλία αποφάσισε να αφαιρέσει ένα πίνακα ζωγραφικής από την έκθεσή της με σκοπό να ανοίξει δημόσιο διάλογο.

Πρόκειται για τον πίνακα «Ο Ύλας και οι Νύμφες» του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα των Προραφαηλιτών που απεικονίζει γυμνές έφηβες νύμφες που προσπαθούν να δελεάσουν έναν νεαρό άνδρα. Σύμφωνα με τους επιμελητές πρόκειται για μια ερωτική βικτοριανή φαντασίωση η οποία σήμερα ίσως να είναι ακατάλληλη και προσβλητική για το σύγχρονο κοινό.

Στον σημείο όπου βρισκόταν ο πίνακας οι επιμελητές ανάρτησαν ένα σημείωμα εξηγώντας ότι ο λόγος που το έκαναν είναι για να ενθαρρύνουν το διάλογο για το πώς προβάλλουν και ερμηνεύουν τα έργα τέχνης της δημόσιας συλλογής της Πινακοθήκης του Μάντσεστερ.

Οι επισκέπτες έχουν κολλήσει Post-it χαρτάκια γύρω από την ανακοίνωση καταγράφοντας τις σκέψεις τους. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες με κάποιους να θεωρούν αυτή την πράξη επικίνδυνη ενώ άλλοι ότι είναι πολιτικά σωστή.

Η αφαίρεση πίνακα στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ προκαλεί αντιδράσεις

Η επιμελήτρια της Πινακοθήκης Κλερ Κάνναγουει, δήλωσε ότι ο στόχος της απομάκρυνσης ήταν να προκαλέσει συζήτηση και όχι λογοκρισία. «Δεν θέλουμε να αρνηθούμε την ύπαρξη συγκεκριμένων έργων τέχνης. Πιστεύουμε ότι ο πίνακας θα ξαναμπεί στην θέση του αλλά ελπίζουμε ότι θα γίνει σε διαφορετική βάση καθώς δεν πρόκειται μόνο για έναν πίνακα αλλά το όλο πλαίσιο της Πινακοθήκης», πρόσθεσε η Κάναγουει. Σύμφωνα με την ίδια, στην απόφαση αυτή συνέβαλαν τα κινήματα Time’s Up και #MeToo.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος