Από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαναγορείας

Τον παλαιότερο αρχαίο ναό στο έδαφος της Ρωσίας, που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και είναι ελληνικής τεχνοτροπίας, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές της Φαναγορείας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο στην περιοχή του Τέρμριουκ.

Το 2013, στο κεντρικό τμήμα της Φαναγορείας, στις ανασκαφές της «Άνω Πόλης» -όπου στην αρχαιότητα ήταν η ακρόπολη- ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε ναός του 5ου αιώνα π.Χ.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν από τους πλέον αρχαίους ναούς που έχουν ανακαλυφθεί στο έδαφος της Ρωσίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς κάτω από τα θεμέλιά του, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ενός ακόμα πιο αρχαίου ναού, με δύο κίονες στην κύρια όψη.

«Ο ναός εν παραστάσει» παραδοσιακά θεωρείται, ήδη από την εποχή του Βιτρούβιου, το αρχαιότερο είδος ελληνικού ναού.

«Ο ναός που ανακαλύφθηκε, καθώς και ο μετέπειτα ναός που χτίστηκε πάνω σε αυτόν, αποτελούνταν από έναν μικροσκοπικό προναό (ημι-ανοικτό τμήμα μεταξύ της εισόδου της στοάς) και έναν ναό (ο κύριος εσωτερικός χώρος του ναού). Η συνολική του έκταση είναι περίπου 14,5 τμ. Είναι χτισμένος με πλίνθους χωρίς θεμέλια, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα την εποχή εκείνη στην περιοχή της Φαναγορείας, αλλά το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αρχαίου αυτού ναού, είναι η «εγκατάσταση» ενός μικρού βωμού-εστία, στην αριστερά πλευρά μπαίνοντας μέσα στον ναό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Φαναγορεία είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο της αρχαίας εποχής της Ρωσίας και βρίσκεται στην χερσόνησο Ταμάν, στη νότια Ρωσία.

Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες αποίκους, και για μεγάλο διάστημα αποτελούσε μία από τις δύο αρχαίες πρωτεύουσες στο έδαφος της Ρωσίας.

Πηγές: RIA Novosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: kmorozov

Μοιράσου το άρθρο: