Μια έκθεση ορόσημο με θέμα την ανθρώπινη μορφή και την εμπειρία της καθημερινότητας μέσα από έργα καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, διοργανώνει η Tate Britain από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 27 Αυγούστου 2018.

Η έκθεση με τίτλο Απόλυτα ανθρώπινοι: Bacon, Freud κι ένας αιώνας ζωγραφικής παρουσιάζει περίπου 100 έργα των πιο διάσημων σύγχρονων βρετανών καλλιτεχνών, με επίκεντρο το έργο του Francis Bacon και του Lucian Freud.

Σκοπό έχει να αποκαλύψει πώς η τέχνη τους απεικονίζει προσωπικές και άμεσες εμπειρίες, γεγονότα και αισθήσεις μέσα από τη χρήση του χρώματος. Παράλληλα συνδέει διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών κι αφηγείται την ιστορία της παραστατικής ζωγραφικής τον 20ου αιώνα, με οδηγό τον άνθρωπο σε προσωπικές του στιγμές, στο περιβάλλον του, στα πάθη του.

Μέσα από έργα-ορόσημα του Freud, η έκθεση διερευνά τη σημασία του ατελιέ του καλλιτέχνη ως πλαίσιο και ως θεματική του έργου του, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πώς οι απερίγραπτα ειλικρινείς απεικονίσεις των μοντέλων του έμοιαζαν όλο και περισσότερο με γλυπτά με την πάροδο του χρόνου. H έκθεση θα εξετάσει τη σχέση του Bacon με τον φωτογράφο John Deakin, του οποίου τα πορτραίτα των φίλων και των εραστών αποτελούσαν συχνά σημείο εκκίνησης για το έργο του βρετανού ζωγράφου.

Η έκθεση θα αναδείξει επίσης το ρόλο των γυναικών στον παραδοσιακά ανδρικό χώρο της εικαστικής ζωγραφικής. Η ζωγράφος Paula Rego εξερευνά την θέση των γυναικών στην κοινωνία και τους ρόλους που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ πάντα αναφέρεται σε αυτοβιογραφικά γεγονότα.

Η έκθεση θα παρουσιάσει και μια νεότερη γενιά ζωγράφων που συνεχίζουν να απεικονίζουν την απτή πραγματικότητα της ζωής στο έργο τους. Σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως η Cecily Brown, η Celia Paul, η Jenny Saville και η Lynette Yiadom-Boakye συνδιαλέγονται με αυτή την παράδοση, ενώ ταυτόχρονα χαράζουν νέα μονοπάτια στη ζωγραφική.

 

Μοιράσου το άρθρο: