Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Πόλη του Μεξικού, τα ερείπια ενός ανακτόρου των Αζτέκων, όπου είχε κρατηθεί αιχμάλωτος ο αυτοκράτορας Μοκτέζουμα ΙΙ από τους Ισπανούς και ο οποίος σκοτώθηκε το 1520.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές πήρε τον αυτοκράτορα και τον κράτησε στο παλάτι σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να εμποδίσει τους Αζτέκους. Ο λαός επαναστάτησε και πολιόρκησε τους Ισπανούς στο παλάτι. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να σταματήσουν την εξέγερση ζητώντας από τον Μοκτέζουμα ΙΙ να απευθυνθεί στους αντάρτες από το μπαλκόνι του παλατιού, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να σταματήσουν την πολιορκία τους και ο αυτοκράτορας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών.

Οι Ισπανοί κατακτητές τελικά κατέστρεψαν τις ανταρτικές δυνάμεις μαζί με την πόλη Tenochtitlan των Αζτέκων (όπου βρίσκεται σήμερα η Πόλη του Μεξικού). Οι επιζώντες Αζτέκοι αναγκάστηκαν να χτίσουν μια νέα πόλη πάνω από τα ερείπια της Tenochtitlan. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπίτι του Κορτές, που είχε χτιστεί πάνω από τα ερείπια του ανακτόρου.

Επαναχρησιμοποίηση των γλυπτών

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια του παλατιού – τα οποία περιλαμβάνουν δάπεδα από βασάλτη που μπορεί να ήταν μέρος μιας πλατείας – κάτω από ένα ενεχυροδανειστήριο του 18ου αιώνα και διαπίστωσαν ότι τα γλυπτά από το παλάτι επαναχρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν το σπίτι του Κορτές.

Ένα γλυπτό απεικονίζει «ένα φτερωτό φίδι» που φαίνεται να δείχνει τον Κουετζαλκοάτλ, έναν θεό που λατρευόταν ευρέως σε ολόκληρη τη Μεσοαμερική για χιλιετίες πριν από την ισπανική κατάκτηση, σύμφωνα με δήλωση αρχαιολόγων από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού. Ένα άλλο γλυπτό που απεικονίζει «ένα στεφάνι από φτερά» φαίνεται επίσης να προέρχεται από το παλάτι και χρησιμοποιήθηκε επίσης για την κατασκευή του σπιτιού του Κορτές.

Photo by-Raúl Barrera R./PAU-INAH.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποίησαν κάτω από το Nacional monte de Piedad, ένα ενεχυροδανειστήριο που ιδρύθηκε το 1775 και στόχευε να διευκολύνει τους φτωχούς στον δανεισμό χρημάτων. Σήμερα, το Nacional monte de Piedad είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που εκτελεί ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπιών σε όλο το Μεξικό.

ΠΗΓΗ: LiveScience

Μοιράσου το άρθρο: