Την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, στις 12.00 μ.μ, θα εγκαινιαστεί η σπουδαία έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας».

Το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής κορυφαίων καλλιτεχνών, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά  στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται για πολύτιμα έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Μαλέα, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροίδη, Τσίγκου, Μυταρά, Μπότσογλου και άλλων, που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα της συλλογής των Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου.

Ο πυρήνας της συλλογής του Τελλογλείου περιλαμβάνει έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του ’30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

Όπως επισημαίνει, άλλωστε, η διευθύντρια του Τελλογλείου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου,  αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο».

ΠΗΓΗ: ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.

Μοιράσου το άρθρο: