Χάρης Σώζος: Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Το κλασικό αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Eliart την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζεσκάκη.

Οι ηθοποιοί Χάρης Σώζος, Γιάννης Ευαγγελίδης, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Αννέτα Παπαθανασίου, Οδυσσέας Σταμούλης, Ελένη Βουτυρά, Μάκης Πατέλης, Κώστας Ζέκος, Ανθή Τσαγκαλίδου, Σίσσυ Καπετάνου, αναβιώνουν επί σκηνής τη δημοφιλή ιστορία μυστηρίου και υπόσχονται να μας παρασύρουν σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, με χιούμορ, αγωνία και μια εξέλιξη πέρα από κάθε φαντασία.

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα, ο Χάρης Σώζος μάς υποδέχτηκε στον Βοτανικό, στο θέατρο που φιλοξενεί την παράσταση, και μας μίλησε για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά και για την οικογένειά του.

Χάρης Σώζος: Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας

Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Δέκα μικροί νέγροι», που βασίζεται στο ομότιτλο λογοτεχνικό κομψοτέχνημα της Αγκάθα Κρίστι. Δώστε μας μια μικρή γεύση όσων θα δούμε, αλλά και του ρόλου που υποδύεστε…

Δέκα Μικροί Νέγροι.  Αγκάθα Κρίστι. Θέατρο ELIART.  Ένα τρίπτυχο που πιστεύω ότι θα βγάλει μια ενδιαφέρουσα παράσταση. Μαζί με εξαιρετικούς συναδέλφους ανεβάζουμε μια από τις πλέον επιτυχημένες λογοτεχνικά ιστορίες μυστηρίου. Δέκα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία απομονωμένη βίλα σε ένα νησί της Αγγλίας. Καλεσμένοι από έναν μυστηριώδη οικοδεσπότη, ο οποίος έχει ανακαλύψει το σκοτεινό παρελθόν που κρύβει ο καθένας τους και παίζει μαζί τους ένα μακάβριο παιχνίδι, που θα αφανίσει έναν-έναν τους ανυποψίαστους καλεσμένους. Ένα έργο, με χιούμορ και αγωνία με μια εξέλιξη πέρα από κάθε φαντασία.

Όσον αφορά τον ρόλο που υποδύομαι, επειδή πολλές φορές εμείς οι ηθοποιοί,  λέμε πολλά για τους ρόλους μας και μετά αυτοί μας διαψεύδουν, προτιμώ να αφήσω τον ρόλο να μιλήσει για μένα από σκηνής.

Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική σας πορεία, έχετε γνωρίσει την επιτυχία τόσο στο θέατρο, όσο στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Υπάρχει κάποιο είδος που σας γοητεύει περισσότερο;

Είναι τρία διαφορετικά πεδία στα οποία καλείται ένας ηθοποιός να εργαστεί, με διαφορετικές τεχνικές και δυνατότητες, με κύριο μοχλό την υποκριτική του. Το καθένα ξεχωριστά έχει τη γοητεία του, τις απαιτήσεις του και τις ιδιαιτερότητες του. Προσωπικά πιστεύω στην αμεσότητα του θεάτρου και την προσωπική επαφή και έκθεση του ηθοποιού με το κοινό.

Χάρης Σώζος: Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας

Εκτός από τους εκάστοτε ρόλους που συναντάτε στον επαγγελματικό σας χώρο, παράλληλα, καλείστε στην προσωπική σας ζωή να ανταποκριθείτε σε ακόμα πιο δύσκολους, όπως αυτούς του πατέρα και του συζύγου. Μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία;

Στη ζωή μας, οι ρόλοι και οι προσωπικοί και οι επαγγελματικοί που καλούμαστε να υποδυθούμε, είναι πολλοί. Δεν έχει να κάνει με ποιος μας αρέσει περισσότερο ή τι μας ευχαριστεί, αλλά το να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σωστά στις απαιτήσεις  του.  Ο κάθε ρόλος έχει συγκεκριμένες ανάγκες και υποχρεώσεις και πάντα πρέπει με σεβασμό και αγάπη  να τον προσεγγίζουμε.  Ο καθένας θέλει ξεχωριστό χώρο, χρόνο, αντιμετώπιση και φροντίδα.  Δεν είναι πάντα δυνατό να είσαι στο ύψος των απαιτήσεων του καθενός, αλλά η προσπάθεια και η κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτή. Γι’ αυτό και θα κριθούμε στο τέλος.

Ο γιος σας -καλλιτέχνης κι αυτός- κάνει καριέρα στο τραγούδι. Πόσο δύσκολο είναι αυτή την περίοδο για τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να ξεχωρίσουν στον συγκεκριμένο χώρο;

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι πια πολύ δύσκολα. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική. Αυτό επηρεάζει τους πάντες και περισσότερο τους νέους ανθρώπους, που προσπαθούν να  βρουν «χώρο» σ’ αυτό που αγαπάνε.  Ο γιος μου, όπως και πολλά άλλα παιδιά, ασχολείται με τη μουσική και παλεύει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θεωρώ ότι αν κάποιος πιστεύει και αγαπάει αυτό που κάνει, έχει υπομονή, επιμονή και φυσικά ταλέντο, στο τέλος θα τα καταφέρει.

Αν και η κόρη σας ήθελε να ακολουθήσει την υποκριτική, τι θα τη συμβουλεύατε;

Ελπίζω να το γλιτώσω! Αλλά αν συμβεί, θα της πω αυτό που μας είχε πει ένας δάσκαλός μας, ο Πέτρος ο Λοχαΐτης, την πρώτη μέρα στη Σχολή. «Κύριοι αρκετές μετριότητες είμαστε στο Θέατρο, δεν χρειαζόμαστε άλλες», εννοώντας ότι αν είναι να ασχοληθούμε με το Θέατρο, να φροντίσουμε να γίνουμε καλοί. Αν είναι να γίνουμε μέτριοι δεν χρειαζόμαστε, γιατί όπως μας τόνιζε -βάζοντας και τον εαυτό του μέσα- «Μέτριοι είμαστε αρκετοί».

Χάρης Σώζος: Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας

Τα τελευταία χρόνια, έχετε προσθέσει στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες τη σκηνοθεσία παιδικών παραστάσεων. Πώς προέκυψε αυτό;

Αφορμή στάθηκε η κόρη μου. Μου ζήταγε να της λέω παραμύθια πριν κοιμηθεί. Αφού εξάντλησα το ρεπερτόριο με την «Κοκκινοσκουφίτσα», τη «Χιονάτη με τους 7 νάνους», την «Πεντάμορφη και το Τέρας», τη «Σταχτοπούτα» και αφού δεν ήξερα από  πριγκίπισσες και νεράιδες, της είπα τον «Τζακ και τη Φασολιά».  Ένα κλασικό παραμύθι, που μου άρεσε και συνήθιζα να το λέω στον γιο μου όταν ήταν μικρός και το είχα κρατήσει στη μνήμη μου.

Αφού το είπα αρκετές φορές γιατί της άρεσε και εκείνης και μου το ζήταγε συνέχεια, άρχισα να βαριέμαι. Έτσι άφησα την αφήγηση και άρχισα να το παίζω, αλλάζοντας φωνές, για να το κάνω πιο παραστατικό. Το ενδιαφέρον της μεγάλωσε και εντυπωσιασμένη με κοίταζε με ενθουσιασμό. Μια μέρα μου είπε:  «Μπαμπά πότε θα δούμε τον Τζακ στο Θέατρο;». Και εκεί ξεκίνησαν όλα.

Δεν κάνουμε παιδικό θέατρο, απλά για να προσθέσουμε άλλο ένα στα τόσα που υπάρχουν, αλλά από πραγματική αγάπη για τα παιδιά μας, με σεβασμό στους μικρούς και ευαίσθητους φίλους μας. Γιατί  τα παραμύθια λένε µε τον πιο καθαρό και ποιητικό τρόπο μεγάλες αλήθειες.

Έτσι μετά από τέσσερεις σεζόν, με την πρώτη μας παιδική παράσταση «Ο Τζακ και η Φασολιά» που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, αλλά και σε περιοδεία, φέτος έχουμε βάλει ένα καινούριο στοίχημα με τον «Πήτερ Παν και το Μουσείο της Ακρόπολης».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό «παραμύθι», στο οποίο συνδυάσαμε γνωστούς και αγαπημένους ήρωες των παιδιών -όπως ο Πίτερ Παν, η Τίνκερμπελ, ο Κάπτεν Χουκ- με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το πάγιο αίτημα όλων μας, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα που τα δημιούργησε και που ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα.  Ένα έργο εκπαιδευτικό, διαδραστικό, γραμμένο με πολύ φροντίδα και αγάπη για τα παιδιά. Γιατί η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας.

Έχετε σχεδιάσει τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;Χάρης Σώζος: Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας

Σε μια τόσο ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση το να λέει κανείς τα μελλοντικά του σχέδια ακούγετε κάπως…  Παρ’ όλα αυτά, αισιοδοξώντας, σχεδιάζω να κάνω μια παράσταση με τρία μονόπρακτα με θέμα την άνοδο του Ναζισμού και έχω στα χέρια μου έναν εκπληκτικό μονόλογο, που αφορά τη ζωή και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του μεγάλου μας Γιάννη Σκαρίμπα. Ελπίζω μέσα στο 2016 να καταφέρω να τα ανεβάσω.

Info

Θέατρο Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός

Τηλ.: 210 3477677

Έναρξη: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου

Λήξη: Κυριακή των Βαΐων

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή

Ώρα έναρξης: Παρασκευή (βραδινή) 21:00 , Σάββατο (βραδινή) 21:00

Σάββατο (απογευματινή) 18:15, Κυριακή (απογευματινή) 18:15

Δiάρκεια παράστασης: 120’ (με διάλειμμα)

Κρατήσεις εισιτηρίων: 210 3477677

Τιμή Εισιτηρίων κατ’άτομο: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή (απογευματινή) 12 ευρώ γενική είσοδος, Σάββατο (βραδινή) 15 ευρώ γενική είσοδος, Φοιτητές – Άνεργοι  10 ευρώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος